Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 13 Αυγούστου του 1961. Είναι το πρωινό που το Βερολίνο χωρίστηκε στα δύο. Ένας ανατολικογερμανός στρατιώτης, με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια του, βοηθάει ένα αγοράκι να περάσει το νεόκτιστο τείχος.

Παρά τις σαφείς εντολές που έχει πάρει να μην αφήσει κανέναν να περάσει στο ανατολικό Βερολίνο, ο στρατιώτης βοηθά το παιδάκι να περάσει το αγκαθωτό συρματόπλεγμα.
Ο μικρός βρισκόταν με τον πατέρα στου από το προηγούμενο βράδυ στη δυτική πλευρά της πόλης, έχοντας επισκεφθεί κάποιους συγγενείς. Η υπόλοιπη οικογένεια είχε μείνει πίσω.

Ο πατέρας πίστευε ότι το αγόρι έπρεπε να μεγαλώσει με τη μητέρα του, οπότε το πήγε μέχρι τον φράχτη και το παρέδωσε στον στρατιώτη ο οποίος το σήκωσε και το πέρασε στην ανατολική πλευρά.

Η πράξη του στρατιώτη έγινε αντιληπτή από ανώτερό του, ο οποίος τον απομάκρυνε από τη μονάδα του.  Κανείς δεν γνωρίζει αν η τιμωρία του ήταν μόνο αυτή ή φυλακίστηκε ή ακόμα χειρότερα, εκτελέστηκε. Στις περιγραφές της φωτογραφίας στο μουσείο «Checkpoint Charlie» αναφέρεται ότι «κανείς δεν ξέρει τι απέγινε ο στρατιώτης».

Πιθανότατα, πρόκειται για την πρώτη απόπειρα να περάσει κάποιος το τείχος του Βερολίνου με τα 302 παρατηρητήρια. Οι φύλακες είχαν εντολή να πυροβολούν όποιον τολμούσε να κάνει την απόπειρα. Με αυτό τον τρόπο έχασαν τη ζωή τους 192 άνθρωποι έως την πτώση του τείχους στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Διαβάστε:
«Οι ζωές των άλλων». Ο πρωταγωνιστής της οσκαρικής ταινίας ήταν φρουρός στο τείχος του Βερολίνου, στόχος της Στάζι και τον παρακολουθούσε η γυναίκα του

 

Διαβάστε:
Τα πρώτα Χριστούγεννα στο Βερολίνο μετά την ανέγερση του τείχους. Οικογένειες και ζευγάρια γιόρτασαν χωριστά. Οι τεράστιες ουρές για την ειδική άδεια μονοήμερης επίσκεψης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here