«Σιωπή, μια κάποια αίσθηση στοχασμού». Αυτή είναι η αντίδραση που ελπίζει ο Μπράιαν Ανταμς ότι θα προκαλέσουν τα πορτρέτα του στους επισκέπτες του Σόμερσετ Χάουζ στην καρδιά του Λονδίνου, στην έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Μπράιαν Ανταμς  διάσημος τραγουδιστής της ροκ είναι και ένας εξαιρετικός φωτογράφος, ήδη από τη δεκαετία του 2000 όταν μετρούσε πολλές και θρυλικές επιτυχίες στη δισκογραφία, αναλάμβανε δουλειές ως πορτρετίστας για το «Marie Claire» και φωτογράφιζε διασήμους.

Τώρα όμως, η δουλειά του ξεπερνάει το χόμπι ή και την «ελαφρότητα» κάποιων πορτρέτων για σπουδαία γυναικεία περιοδικά. Στην έκθεση «Wounded: The Legacy of War», ο Μπράιαν Ανταμς σοκάρει καθώς κάνει αυτό που λέει και ο τίτλος του φωτογραφικού πρότζεκτ: Αναδεικνύει με τα κάδρα του την φρικτή κληρονομιά του πολέμου.

Ο λοχίας Ρικ Κλέμεντ. Εχασε και τα δύο πόδια του όταν πάτησε σε αυτοσχέδια νάρκη στο Αφγανιστάν.
Ο λοχίας Ρικ Κλέμεντ. Εχασε και τα δύο πόδια του όταν πάτησε σε αυτοσχέδια νάρκη στο Αφγανιστάν

 Μαρκ Ορμροντ, πεζοναύτης. Τραυματίστηκε στο Αφγανιστάν σε ηλικία 24 ετων.
Μαρκ Ορμροντ, πεζοναύτης. Τραυματίστηκε στο Αφγανιστάν σε ηλικία 24 ετών

 Ο στρατιώτης Τζάκο βαν Γκας. Τραυματίστηκε σε ηλικία 23 ετών στο Αφγανιστάν.
Ο στρατιώτης Τζάκο βαν Γκας. Τραυματίστηκε σε ηλικία 23 ετών στο Αφγανιστάν

Επί τέσσερα χρόνια ο 54χρονος σήμερα Καναδός, δούλεψε με τραυματίες Βρετανούς στρατιώτες που επέστρεφαν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα πορτρέτα έγιναν βιβλίο και τώρα έκθεση στην καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφοντας το αληθινό αποτέλεσμα των εκστρατειών: Νέοι άνθρωποι τσακισμένοι, χωρίς άκρα, περισσότεροι θύματα των αυτοσχέδιων βομβών των Ταλιμπάν και των φατριών του Ιράκ.

O στρατιώτης Καρλ Χινέτ, που τραυματίστηκε στο Ιράκ σε ηλικία 18 ετών. Το τατουάζ θα μπορούσε να σημαίνει και «ανέπαφος».
O στρατιώτης Καρλ Χινέτ, που τραυματίστηκε στο Ιράκ σε ηλικία 18 ετών. Το τατουάζ θα μπορούσε να σημαίνει και «ανέπαφος»

 Ο λοχίας Ρικ Κλέμεντ, έχασε και τα δύο του πόδια στο Αφγανιστάν.
Ο λοχίας Ρικ Κλέμεντ, έχασε και τα δύο του πόδια στο Αφγανιστάν

Bryan Adams _ Wounded«Δεν πιστεύω ότι κανείς θα περίμενε να δει τόσους ανθρώπους να επιστρέφουν τραυματίες», σχολιάζει ο Μπράιαν Ανταμς.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Ανταμς επιστρέφει με το ίδιο θέμα για να πει στον κόσμο ότι ο πόλεμος δεν είναι αυτό που βλέπει στην τηλεόραση. Και να υπενθυμίσει στους Βρετανούς ότι έναν αιώνα μετά τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι τραυματίες των νέων πεδίων των μαχών θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν τις φιλήσυχες κοινότητες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here