Ο μικρούλης που γύρισε 50 ελληνικές ταινίες και συμμετείχε σε 30 παραστάσεις. Ήθελε να γίνει φιλόλογος, αλλά του το απαγόρευσαν λόγω πολιτικών φρονημάτων. Τον αναγνωρίζετε;

Ο μικρούλης που γύρισε 50 ελληνικές ταινίες και συμμετείχε σε 30 παραστάσεις. Ήθελε να γίνει φιλόλογος, αλλά του το απαγόρευσαν λόγω πολιτικών φρονημάτων. Τον αναγνωρίζετε;
Γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Η οικογένεια του ζούσε κυνηγημένη λόγω των αριστερών της φρονημάτων, ενώ ο πατέρας του ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο.

Εργαζόταν από 13 ετών για να βοηθήσει την οικογένεια να τα βγάλει πέρα.

Αρχικά, δεν ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Το όνειρό του ήταν να γίνει φιλόλογος. Δεν του επέτρεψαν να φοιτήσει στη σχολή, λόγω των κοινωνικών του φρονημάτων.

«Έφτασα κάποια στιγμή μπροστά στη γραμματεία  με τα χαρτιά μου όλα, τα πιστοποιητικά και μου λέει ο άνθρωπος “κάποιο χαρτί λείπει. Το χαρτί”, μου λέει, “δεν καταλαβαίνεις;’’ Και ήθελε το χαρτί των κοινωνικών φρονημάτων που παίρναν τότε, το πιστοποιητικό από την ασφάλεια. Το οποίο δεν υπήρχε τρόπος βέβαια να το πάρω», είχε πει σε συνέντευξή του.

Ηθοποιός έγινε τυχαία. Καθώς περπατούσε στο δρόμο, είδε μια ταμπέλα που έγραφε Ανωτέρα Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου. Μπήκε μέσα και γράφτηκε στο τμήμα σκηνοθεσίας. Εκεί γνωρίστηκε με τον Κάρολο Κουν, ο οποίος τον παρότρυνε να φοιτήσει και στο Θέατρο Τέχνης.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1953 από τον κινηματογράφο και αργότερα ασχολήθηκε και με το θέατρο.

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 50 ταινίες και 30 θεατρικές παραστάσεις.

Ως σκηνοθέτης και παραγωγός, γύρισε δύο κινηματογραφικές ταινίες και ανέβασε 12 θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες έκαναν τεράστια επιτυχία.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Μαρίνα Αυγέρη», το χαμένο σήριαλ της Τζένης Καρέζη που βγήκε στον αέρα για να ανταγωνιστεί τον Άγνωστο Πόλεμο του Φώσκολου. Γιατί κόπηκε πριν ολοκληρωθεί 

Συνεργάστηκε με τους Μάνο Κατράκη, Νίκο Γαλανό, Μελίνα Μερκούρη, Νίκο Κούρκουλο, Λάκη Κομνηνό, Ειρήνη Παπά, Τζένη Καρέζη, Ορέστη Μακρή, Αλέκα Κατσέλη, Βασίλη Διαμαντόπουλο και πολλούς άλλους.

Η ταινία –  σταθμός στη ζωή του ήταν «Το Κονσέρτο Για Πολυβόλα», σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Εκεί συναντήθηκε και ερωτεύτηκε παράφορα την συμπρωταγωνίστρια του, Τζένη Καρέζη.

Οι ταινίες «Το Παρελθόν Μιας Γυναίκας», «Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα», «Η Λεωφόρος του Μίσους», «Ο Άνθρωπος Και Το Γαρύφαλλο», «Αγάπη και Αίμα», «Κοινωνία Ώρα Μηδέν», αποτελούν μικρό δείγμα της φιλμογραφίας του.

Έκλεισε περισσότερα από 60 χρόνια στο σανίδι.

Τιμήθηκε με το βραβείο «Xρυσός Απόλλωνας» της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967 και με το Α’ Χρυσό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για τη «Λυσιστράτη».

Στις εκλογές του 2007, εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ.

Ήταν λάτρης του ρεμπέτικου τραγουδιού. «Δεν ξεγράφω ούτε το βιολί, ούτε το πιάνο, ούτε τις καραμούζες. Αλλά όταν φτάσει στα αυτιά μου ο ήχος του μπουζουκιού κάτι παθαίνω», έχει πει.

Ο εικονιζόμενος είναι ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Ήταν παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον πρωτότοκο γιο του Κωνσταντίνο

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Ξεκινήσαμε μία παρτίδα τάβλι και τελικά κράτησε 27 χρόνια». Ο έρωτας της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου γεννήθηκε στο διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας «Κονσέρτο για Πολυβόλα»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu