Ο πρώτος κερματοδέκτης ήταν εφεύρεση έλληνα επιστήμονα. Ο Ήρωνας κατασκεύασε αυτόματες πόρτες, μηχανικό κουκλοθέατρο, ηλιακό συντριβάνι και την πρώιμη ατμομηχανή

Ο πρώτος κερματοδέκτης ήταν εφεύρεση έλληνα επιστήμονα. Ο Ήρωνας κατασκεύασε αυτόματες πόρτες, μηχανικό κουκλοθέατρο, ηλιακό συντριβάνι και την πρώιμη ατμομηχανή

του Rick Beyer

Από πότε, λέτε, ότι υπάρχουν μηχανικοί πωλητές με κέρμα; Το πιθανότερο είναι να δώσατε μια απάντηση που πέφτει πολύ έξω. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εδώ και σχεδόν 2.000 χρόνια.

Ο πρώτος τέτοιος κερματοδέκτης ήταν εφεύρεση ενός εξαιρετικού Έλληνα επιστήμονα, του Ήρωνα, που ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Έδινε νερό μέσα στο ναό. Οι προσκυνητές έριχναν ένα νόμισμα, το οποίο έπεφτε από το άκρο ενός ευαίσθητου μοχλού. Έτσι ανυψωνόταν το άλλο άκρο του μοχλού και άνοιγε τη βαλβίδα.

Το νόμισμα συνέχιζε να πιέζει τον μοχλό μέχρι να πέσει από εκεί σε κουμπαρά και έτρεχε λίγο νερό για να πλύνουν τα χέρια και το πρόσωπό τους.

Στη συνέχεια, ο μοχλός επέστρεφε στην αρχική του θέση και έκλεινε τη βαλβίδα.

Μια από τις εφευρέσεις του Ήρωνα. Wikimediamtx Commons

Όσο πιο θεατρική η εφεύρεση, τόσο περισσότερο ευχαριστούσε τον Ήρωνα. Κατασκεύασε αυτόματες πόρτες για ναό, μηχανικό κουκλοθέατρο και ηλιακό σιντριβάνι.

Η πιο φημισμένη εφεύρεση του ήταν η αιολόσφαιρα, από το  όνομα το Αιόλου, θεού των ανέμων. Επρόκειτο για στρογγυλό κλειστό λέβητα με νερό μέσα του.

Από κάθε πόλο του εξείχε ένα ακροφύσιο. Όταν έβραζε το νερό, ο ατμός έβγαινε ορμητικά από  τα ανοίγματα, περιστρέφοντας τη σφαίρα.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Απίστευτες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που εξηγήθηκαν τον 20ο αιώνα. Το ρομπότ – υπηρέτης, το περιστρεφόμενο θέατρο και ο κοχλίας για την άντληση υδάτων 

Ήταν ο πρόγονος της ατμομηχανής και τις αεριώθησης, αλλά πολύ μπροστά από την εποχή του.

Ο Ήρωνας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει πρακτικά αυτή τη δύναμη. Εφηύρε όλα τα απαραίτητα μέρη, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να τα συνδυάσει όλα μαζί.

Κάποιοι λένε ότι πέθανε προσπαθώντας. Αν τα είχε καταφέρει, θα είχαμε ίσως τη ρωμαϊκή βιομηχανική επανάσταση.  Και η ιστορία θα ήταν, ίσως, διαφορετική.

ΠΗΓΗ: Συναρπαστικές επιστημονικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», Rick Beyer, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιος ήταν τελικά ο εφευρέτης του λέιζερ; Ένας κέρδισε το Νόμπελ, άλλος κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία και ο τρίτος το κατασκεύασε στην πράξη. Ποιος έγινε εκατομμυριούχος

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu