Ο βετεράνος με τα 29 παράσημα. Δεν εγκατέλειπε το πεδίο της μάχης ακόμα και όταν τραυματιζόταν σοβαρά. Κινδύνευσε πολλές φορές να πεθάνει

Ο βετεράνος με τα 29 παράσημα. Δεν εγκατέλειπε το πεδίο της μάχης ακόμα και όταν τραυματιζόταν σοβαρά. Κινδύνευσε πολλές φορές να πεθάνει
Οι Γερμανοί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνήθιζαν να το φωνάζουν «Φάντασμα», επειδή επέστρεφε στο πεδίο της μάχης παρόλο που ήταν βαριά τραυματισμένος και όλοι νόμιζαν ότι είχε πεθάνει.

Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Ματ Λουίς Ούρμπαν που θεωρείται ένας από τους πολεμιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τα περισσότερα παράσημα για την ανδρεία του και τον ηρωισμό του σε αιματηρές μάχες. Τραυματίστηκε σοβαρά, τουλάχιστον επτά φορές, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειπε τους στρατιώτες του. Γι’ αυτό παρασημοφορήθηκε 29 φορές.

Ο Ματ Ούρμπαν γεννήθηκε το 1919 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένεια του από την Πολωνία. Όταν ήταν ακόμα νέος είχε ασχοληθεί με την πυγμαχία και παράλληλα έκανε εκπαίδευση στο Σώμα Εφέδρων Αξιωματικών.

Οι πρώτες γενναίες ενέργειες που τον έκαναν να ξεχωρίσει έγιναν στην Αφρική το 1943. Όταν ο διοικητής της μονάδας τραυματίστηκε στο πεδίο της μάχης, ο Ούρμπαν ανέλαβε δράση για να μην αποδιοργανωθεί η μονάδα. Για την προσωπική του ασφάλεια έδειχνε αδιαφορία.

Τον Μάρτιο του 1943 κατέστρεψε ένα γερμανικό παρατηρητήριο που κατεύθυνε τις δράσεις των στρατιωτών με χειροβομβίδες. Στην Τυνησία, όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και οι στρατιώτες του άρχισαν να υποχωρούν, ο Ούρμπαν προσπάθησε να οργανώσει την αντεπίθεση. Σκότωσε γερμανό στρατιώτη που μπήκε στο δρόμο του μόνο με ένα μαχαίρι, πήρε τα όπλα του και άρχισε να πυροβολεί κατά του εχθρού.

Τραυματίστηκε και αποχώρησε για τις πρώτες βοήθειες αλλά δεν άντεξε μακριά από το πεδίο της μάχης και επέστρεψε σε λίγες ώρες. Με τις πράξεις του ο Ούρμπαν έδινε κουράγιο στους στρατιώτες να συνεχίζουν να πολεμούν και αυτά ήταν μόνο η αρχή.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο λοχαγός που στον πόλεμο του Βιετνάμ, αν και τραυματίας έσωσε στο πεδίο της μάχης, τουλάχιστον 60 στρατιώτες. Παρασημοφορήθηκε το 2017. Η απίθανη ιστορία του Γκάρυ Ρόουζ 

Η γενναία δράση του στη Γαλλία και το  Βέλγιο

Τον Ιούνιο του 1944, ο 25χρονος Ούρμπαν και οι στρατιώτες του βρίσκονταν στη Γαλλία, όταν δέχτηκαν πυρά από γερμανικά στρατεύματα και τανκς. Οι αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να αποδεκατίζονται και ο διοικητής πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Οπλίστηκε με μπαζούκα και πήγε κοντά στα δυο γερμανικά τανκς παρά τον καταιγισμό πυρών. Κατάφερε να βγάλει και τα δυο εκτός μάχης. Τραυματίστηκε στο πόδι αλλά αρνήθηκε να απομακρυνθεί.

Την επόμενη μέρα, παρόλο που ήταν σε άσχημη κατάσταση, οδήγησε τους στρατιώτες του στη μάχη και ξανατραυματίστηκε. Μετά από αυτό το περιστατικό, τον έστελναν στην Αγγλία για να αναρρώσει.

Οι στρατιώτες του όμως παρέμειναν στη Νορμανδία για να πολεμήσουν. Ένα μήνα αργότερα, όταν ο Ούρμπαν έμαθε ότι η μονάδα του είχε πολλά θύματα, έφυγε από το νοσοκομείο και επέστρεψε στη Γαλλία. Εκεί βρήκε τους στρατιώτες του να προσπαθούν να αντεπιτεθούν στα χτυπήματα των γερμανικών δυνάμεων.

Ο Ματ Ούρμπαν γεννήθηκε το 1919 στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένεια του από την Πολωνία. Όταν ήταν ακόμα νέος είχε ασχοληθεί με την πυγμαχία και παράλληλα έκανε εκπαίδευση στο Σώμα Εφέδρων Αξιωματικών. NPS

Τα δυο τανκς που διέθεταν είχαν καταστραφεί και στο τρίτο δεν υπήρχε κάποιος για να το κατευθύνει.

Ο Ούρμπαν διέταξε έναν υπολοχαγό και ένα λοχία να το βάλουν μπρος αλλά σκοτώθηκαν από εχθρικά πυρά. Παρά το σοβαρό τραύμα στο πόδι του, κατάφερε να ανέβει στο τανκ και να επιτεθεί νικηφόρα κατά των Γερμανών.

Στις 2 Αυγούστου τραυματίστηκε στο στήθος από θραύσματα. Λίγες μέρες αργότερα χτύπησε ξανά. Δεν δεχόταν, όμως, να τα παρατήσει.

Τον Σεπτέμβριο του 1944 τον έστειλαν σε αποστολή στον ποταμό Μεύση στο Βέλγιο. Οι Γερμανοί περίμεναν τα αμερικανικά στρατεύματα και ο Ούρμπαν ανέλαβε να οργανώσει τους στρατιώτες και να τους οδηγήσει σε θέση μάχης. Ένας πυροβολισμός όμως τον τραυμάτισε σοβαρά στο λαιμό. Αδυνατούσε να μιλήσει και κινδύνευε να χάσει τη ζωή του. Δεν υποχώρησε μέχρι να σιγουρέψει τη νίκη παρά την έντονη αιμορραγία.

Το καθυστερημένο παράσημο

Το 1944, ο διοικητής Μαξ Γουλφ είχε συντάξει έκθεση ζητώντας να τιμηθεί ο Ούρμπαν με το Μετάλλιο Τιμής, το υψηλότερο παράσημο για τους αμερικανούς στρατιώτες. Ο  διοικητής όμως πέθανε σε μάχη στη Γαλλία και η αίτησή του έμεινε στο συρτάρι για πολλά χρόνια.

Το 1979, μια ομάδα ανάπηρων βετεράνων του πολέμου έκανε ξανά αίτηση. Καθώς εξέταζαν γιατί δεν είχε λάβει το συγκεκριμένο παράσημο, βρήκαν και την έκθεση του Μαξ Γουλφ. Έτσι, 35 χρόνια μετά τη γενναία δράση, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και το 1980 ο Ούρμπαν παρασημοφορήθηκε για μια ακόμη φορά.

Το 1980, ο Ματ Ούρμπαν καθυστερημένα έλαβε το αμερικανικό Μετάλλιο Τιμής. Wikimediamtx Commons

Πέθανε στα 75 χρόνια του στην Ολλανδία από πρόβλημα στα πνευμόνια. Φυσικά ήταν μια πάθηση που του άφησε η δράση του στη μάχη.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: US.Dept.of.Defense

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Θέλω να πω δυο λόγια για τη ντροπή μου». Γερμανός ιστορικός ζητά συγγνώμη από τους Έλληνες για τα εγκλήματα των Ναζί και αποκαλύπτει ότι πολλοί συνάδελφοί του στη Γερμανία αγνοούν ότι υπήρξε στρατός κατοχής (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu