Οι skinheads της Αθήνας στα 80ς. Με ναζιστικά συνθήματα ξυλοκοπούσαν κόσμο στις disco. Δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, προσποιήθηκαν τους ομοϊδεάτες, και τους αποκάλυψαν

Οι skinheads της Αθήνας στα 80ς. Με ναζιστικά συνθήματα ξυλοκοπούσαν κόσμο στις disco. Δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, προσποιήθηκαν τους ομοϊδεάτες, και τους αποκάλυψαν

Νέοι με ξυρισμένα κεφάλια, στρατιωτική εμφάνιση, ποτισμένοι με μίσος απέναντι στο διαφορετικό και υμνητές του Χίτλερ εντοπίζονταν σε διάφορα σημεία της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1960. Ήταν οι λεγόμενοι σκίνχεντς (skinheads).

Γεννέτειρα των σκίνχεντ ήταν η Αγγλία αλλά μετά από δύο δεκαετίες εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα.

Το 1986, δύο δημοσιογράφοι του γερμανικού “Στερν” κουρεύτηκαν, φόρεσαν ίδια ρούχα και έζησαν μαζί τους για μερικούς μήνες, υποδυόμενοι τους σκίνχεντ. Τους ακολούθησαν από τη Βόρειο Ισλανδία μέχρι την Αθήνα και οι μαρτυρίες που κατέγραψαν, σοκάρουν.

Σκίνχεντ στην Αθήνα

Επιθέσεις με μαχαίρια και σιδερολοστούς, βίαιη εισβολή σε μπαρ ή ντισκοτέτ, ξυλοδαρμός ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή, ήταν το καθημερινό πρόγραμμα των σκίνχεντ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Στερν”, στην Αθήνα, “οι Skinheads, δεν ξεπερνούν τα 50 άτομα”. Ωστόσο, οι επιθέσεις που καταγράφονται είναι καθημερινές και τις περισσότερες φορές τα θύματά τους καταλήγουν βαριά τραυματισμένα.

Διαβάστε ακόμα: «Αίμα,Τιμή…». Πώς δημιουργήθηκε το σύνθημα της χιτλερικής νεολαίας, που σε όλη την Ευρώπη δηλώνει τον νεοναζισμό

Αρχηγός τους, σύμφωνα με το “Στερν”, ήταν ο 22χρονος Γ. Γαβριήλ, o οποίος είχε το ψευδώνυμο “Κοστέλο”. Γόνος οικογένειας νοσταλγών της Χούντας, που έφερε στο δεξί του χέρι τατουάζ με τη λέξη “Μίσος”, μια σβάστικα, σύμβολα των “Ες-Ες” (SS) και το σύνθημα “Θάνατος πριν την ατίμωση”.

Προπονήσεις με σιδερόβεργες

“Είναι ένας μεγαλόσωμας νεαρός, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια από 80 κιλά, έφτασε τα 95, με τη βοήθεια του “body building”. Κάθε μέρα ασχολείται τουλάχιστον δυο ώρες με τη γυμναστική. Πηγαίνει στα ανατολικά προάστια, όπου εξασκείται στη σκοποβολή με το “α λα Ράμπο” μαχαίρι του και προπονείται στις πολεμικές τέχνες με σιδερόβεργες και λοστούς” έγραφαν οι ρεπόρτερ στο κείμενό τους.

Ως επικεφαλής, της ομάδας των σκίνχεντ στην Αθήνα, είχε επιβάλλει σε όλους στρατιωτική πειθαρχία. Ήταν ο εμπνευστής των περισσότερων επιθέσεων που καταγράφηκαν από σκίνχεντ ενώ φρόντιζε την οργάνωση της κάθε επίθεσης με την παραμικρή λεπτομέρεια.

Ο αρχηγός των σκίνχεντ στην Αθήνα, Γ. Γαβριήλ. Μέλος του Αγγλικού Εθνικού Μετώπου. Στο χέρι του έφερε διάφορα τατουάζ. Σβάστικα, σχέδια των SS και την φράση”Θάνατος πριν την ατίμωση”

Σύμφωνα με το “Στερν”, ο Γ. Γαβριήλ ήταν μέλος του Αγγλικού Εθνικού Μετώπου και επισκεπτόταν αρκετά συχνά το Λονδίνο. “Ήταν σωματοφύλακας του Λεπέν, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε, τον Δεκέμβριο του ’84, την Αθήνα“.

Η “μαμά Αγγλία”

Χωρίς τα διδάγματα από τους Βρετανούς, οι Αθηναίοι σκίνχεντς δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Η Αγγλία θεωρείται γεννέτειρα του “κινήματος” και γι’ αυτό ο Γ. Γαβριήλ ανέλαβε, χωρίς δεύτερη σκέψη, καθήκοντα αρχηγού.

Οι δημοσιογράφοι του “Στερν” αναφέρουν:

“Οι Άγγλοι σκινχεντς είναι μέλη του φασιστικού Εθνικού Μετώπου. Αρκετοί έχουν μεγαλώσει στη μιζέρια και έχουν αισθανθεί στο πετσί τους την αθλιότητα της περιφέρειας του Λονδίνου και άλλων μεγαλουπόλεων. Εξορμούν κατά ομάδες σε δρόμους και συνοικίες, όπου συχνάζουν μαύροι, Ινδοί και Πακιστανοί. Τους χτυπούν ανελέητα και αιμόφυρτους τους παρατάνε, για να συνεχίσουν λίγο πιο κάτω το δικό τους “ανθρωποκυνηγητό. Η πρακτική τους είναι να χτυπούν και να φεύγουν…”.

“Χτυπάμε και εξαφανιζόμαστε”

Οι δύο ρεπόρτερ καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Γ. Γαβριήλ και να εκμαιεύσουν πληροφορίες για την “τακτική” τους, που όπως αποδεικνύεται “αντιγράφει την αγγλική μέθοδο“.

O αρχηγός των σκίνχεντ στην Αθήνα με φίλους του από Ελλάδα και Αγγλία στην Ακρόπολη

Εμείς δεν πίνουμε ποτέ αλκόολ, επειδή τότε δεν θα ελέγχουμε τον εαυτό μας. Οι ενέργειές μας είναι πάντοτε καλά μελετημένες και πηγάζουν από την εθνικοσοσιαλιστική μας ιδεολογία. Η τακτική μας είναι να χτυπάμε και να εξαφανιζόμαστε” είχε εξηγήσει ο αρχηγός.

Ένας από τους δύο ρεπόρτερ έζησε από κοντά την προετοιμασία του αρχηγού πριν τη “βραδινή έξοδο”. Περιέγραφε:

“Κτυπάει με δύναμη το μεγάλο σάκο που χρησιμοποιούν οι μποξέρ. Ακούει δυνατά τη μουσική και τους στίχους ενός τραγουδιού που λέει:

Τι ωραίο συναίσθημα είναι να χτυπάμε ανθρώπους στο δρόμο…

Τι ωραίο είναι αυτό..

Τι ωραίο είναι να τους σπάμε και τα μούτρα…”

Ύστερα βγαίνει από το σπίτι του και συναντιέται με τους άλλους σε κάποιο σημείο της οδού Σταδίου. Είναι γύρω στις 11 το βράδυ. Εκεί μαζεύονται και αρχίζουν την περιπλάνησή τους…”

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” που φιλοξένησε το ρεπορτάζ των θαρραλέων ρεπόρτερ, σκιαγραφείται η περιπλάνησή τους:

“Πριν μερικούς μήνες στο πρόγραμμα των “Σκιν- χεντς” ήταν να χτυπήσουν τρία μπαρ, όπου μαζεύονταν αριστεροί. Μπήκαν στα δύο πρώτα, ξυλοφόρτωσαν τους θαμώνες και στη συνέχεια, μέχρι να επέμβει η αστυνομία, “επισκέφτηκαν” το τρίτο, όπου έσπασαν τα πάντα!…”

Λίγο καιρό αργότερα επιτέθηκαν σε έναν μαύρο πεζό στην Ακρόπολη και σε έναν “πανκ” νεαρό και τους έστειλαν στο νοσοκομείο.

Παρόμοια περιστατικά καταγράφονταν καθημερινά. Η απερίσκεπτη δράση των σκίνχεντ και η άνεση με την οποία κινούνταν στους δρόμους της Αθήνας και προετοίμαζαν τις επιθέσεις τους είχε σοκάρει τους ρεπόρτερ, οι οποίοι δήλωσαν αργότερα:

 “Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, όπου η αστυνομία δεν επεμβαίνει, για να συλλάβει κάποιον από αυτούς! Κι ας είναι, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, υπεύθυνοι για πολλά επεισόδια.”

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το αρχείο της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η ηλικιωμένη κυρία που κυνηγά τον Νεοναζί. Η «φωτογραφία της δεκαετίας» έγινε μάθημα δημοκρατίας στα σχολεία της χώρας, που δεν είναι η Γερμανία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.