Όταν 600.000 Βέλγοι έγιναν πρόσφυγες μετά τη γερμανική εισβολή. Όταν οι πρόσφυγες επέστρεψαν συνάντησαν αδιαφορία και εχθρότητα

Όταν 600.000 Βέλγοι έγιναν πρόσφυγες μετά τη γερμανική εισβολή. Όταν οι πρόσφυγες επέστρεψαν συνάντησαν αδιαφορία και εχθρότητα
Το ξέσπασμα του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η εισβολή του γερμανικού στρατού στο Βέλγιο στις 4 Αυγούστου του 1914, προκάλεσε μαζική μετακίνηση πληθυσμών.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βέλγοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους και αναζήτησαν άσυλο στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο συνολικός αριθμών των Βέλγων πολιτών που εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου υπολογίζονται σε περίπου 600.000 ή στο 8% του συνολικού πληθυσμού εκείνης της εποχής.

Η ανακωχή τον Νοέμβριο του 1918 γέννησε μεγάλες προσδοκίες στους πρόσφυγες, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ήταν ανυπόμονοι να επιστρέψουν στις οικογένειες και στις περιουσίες τους μετά από χρόνια απουσίας.

Μέχρι τον Ιούλιο του 1919, οι περισσότεροι από τους Βέλγους πρόσφυγες, που είχαν εγκατασταθεί στην Ολλανδία, επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Πολύ λίγοι αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα.

Ο συνολικός αριθμών των Βέλγων πολιτών που εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου υπολογίζονται σε περίπου 600.000 ή στο 8% του συνολικού πληθυσμού εκείνης της εποχής/ Wikimediamtx Commons

Οι βρετανικές αρχές ανησυχούσαν βαθιά για την επικείμενη οικονομική κρίση που απειλούσε τη χώρα και έλαβαν άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των προσφύγων. Έως τα μέσα του 1919, σχεδόν όλοι οι Βέλγοι που είχαν μείνει στη Βρετανία, έφυγαν από τη χώρα.

Η Γαλλία δεν θεώρησε των επαναπατρισμό των Βέλγων ως μείζον ζήτημα. Μερικές χιλιάδες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα, ιδιαίτερα στη Νορμανδία, όπου ζούσαν καλλιεργώντας τη γόνιμη γη.

Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες, πάντως, επέστρεψαν στο Βέλγιο, μετά το τέλος του πολέμου.

Η Γαλλία δεν θεώρησε των επαναπατρισμό των Βέλγων ως μείζον ζήτημα/ Wikimediamtx Commons

Όσοι επαναπατρίστηκαν, συνάντησαν αδιαφορία ή ακόμη και εχθρότητα από τους συμπατριώτες τους.

Ορισμένοι τους θεωρούσαν προνομιούχους ή ακόμα και δειλούς. Τους κατηγορούσαν ότι δεν κατάφεραν να δείξουν θάρρος απέναντι στον εχθρό.

Κι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια στις επετειακές εκδηλώσεις. Δεν υπήρχε χώρος για τους πρόσφυγες στη βελγική μνήμη του πολέμου. Οι βέλγοι ιστορικοί και πολίτες ξέχασαν γρήγορα την ιστορία της προσφυγιάς.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Έφτυσα στο στόμα του παιδιού μου για να το ξεδιψάσω». Συγκλονιστικές μαρτυρίες από Μικρασιάτες πρόσφυγες για τον ξεριζωμό και τον ρατσισμό 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.