Οι φήμες ήθελαν τον Νέρωνα να «παίζει φλογέρα» κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τη Ρώμη το 64 μ.Χ.

Η φήμη αυτή, όμως, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα. Άλλη φήμη ήταν ότι ο Νέρωνας τραγουδούσε για το κάψιμο της Τροίας κι ότι μάλιστα ήταν ο ίδιος που έβαλε τη φωτιά για να δει την ιστορία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του.

Στην πραγματικότητα, γράφει το βιβλίο «The Book of General Ignorance» των Τζον Μίτσινσον και Τζον Λόιντ, ο Νέρωνας βρισκόταν 56 χιλιόμετρα μακριά απ’ τη Ρώμη, στα θερινά του ανάκτορα. Όταν ειδοποιήθηκε, έφυγε αμέσως για τη Ρώμη και αυτό που είδαν οι Ρωμαίοι ήταν ότι ηγήθηκε ο ίδιος στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Οι κατηγορίες ότι ήθελε να κάψει τη Ρώμη ξεκίνησαν επειδή είχε πει ότι πρέπει να ανοικοδομηθεί η πόλη. Αργότερα έριξε την ευθύνη για τη φωτιά στους Χριστιανούς και οι μελλοντικοί ιστορικοί του χρέωσαν ότι έπαιζε με την άρπα του, ενώ έβλεπε την πόλη να φλέγεται. Κάτι που είναι αδύνατο να συνέβη, καθώς ήταν πολύ μακριά από τη Ρώμη.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να έδωσε την εντολή για το κάψιμο της ιστορικής πόλης. Ήταν παρανοϊκός, αλλά στοιχεία για αυτή την κατηγορία δεν υπάρχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here