Πετάξαμε πάνω από την πιο διάσημη καμινάδα της Θεσσαλονίκης. Ποιοι είναι οι διάσημοι “Μύλοι Αλλατίνη” που το 1898 απασχολούσαν 250 εργαζόμενους. Σήμερα είναι κτήριο – φάντασμα (βίντεο drone)

Πετάξαμε πάνω από την πιο διάσημη καμινάδα της Θεσσαλονίκης. Ποιοι είναι οι διάσημοι “Μύλοι Αλλατίνη” που το 1898 απασχολούσαν 250 εργαζόμενους. Σήμερα είναι κτήριο – φάντασμα (βίντεο drone)
Επί της Γεωργίου Παπανδρέου 42 στην Θεσσαλονίκη, δεσπόζει ένα πενταώροφο επιβλητικό κτήριο με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Οι άλλοτε φημισμένοι “Μύλοι Αλλατίνη” ήταν ένα σημείο σταθμός για την πόλη, ενώ τώρα δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά του αίγλη.

Το 1854 ο αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλι σχεδίασε τον πρώτο αλευρόμυλο, γαλλικών συμφερόντων.  Το 1883, η οικογένεια Αλλατίνι αγόρασε το μερίδιο των Μοδιάνο και Ντάρμπλεϊ και γίνεται ο κύριος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος. Η ιστορία της οικογένειας ξεκινάει το 1802 από το Λιβόρνο της Ιταλίας και συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη με την ίδρυση της “Μοδιάνο και Αλλατίνι”.

Το συγκρότημα περιελάμβανε εκτός από τον κεντρικό μύλο, το κτίριο της διοίκησης, την κατοικία του διευθυντή, τις αποθήκες Α και Β, έναν κυλινδρικό μύλο, φούρνους, μηχανουργείο και την τεράστια καμινάδα δίπλα στους φούρνους.Το 1898 ο αλευρόμυλος κάηκε ολοσχερώς και την θέση του πήρε ένα πενταώροφο κτήριο. Εκείνη την εποχή και πριν από την φωτιά, ο μύλος ήταν ο μεγαλύτερος της Ανατολικής Ευρώπης και απασχολούσε 250 εργαζόμενους και παρήγαγε 80.000 οκάδες αλεύρι ημερησίως.

Το 1929 οι Μύλοι Αλλατίνι τροφοδοτούσαν τα αρτοποιεία που έφτιαχναν στη Θεσσαλονίκη 84.000 οκάδες  ψωμιού ημερησίως

Το 1939, ακόμα μια φωτιά προκαλεί ζημιές στο κτίριο το οποίο όμως επαναλειτουργεί. Κατά την διάρκεια της Κατοχής ο μύλος δεν σταματά την λειτουργία του, ενώ το 1950  μια τρίτη πυρκαγιά καταστρέφει σε μεγάλο ποσοστό τον κεντρικό μύλο. Η εταιρεία καταφέρνει να ξαναχτίσει τον μύλο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ασφαλισμένος.  Την δεκαετία του ’80 το συγκρότημα εγκαταλείπεται οριστικά.

Μέχρι σήμερα το συγκρότημα Αλλατίνι παραμένει άδειο και ανεκμετάλλευτο. Τα κτίρια αξιοσημείωτης αρχιτεκτονικής καταρρέουν και παρά τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, δεν έχουν συγκινήσει τις αρχές. Μαζί με την ιστορία χάνεται και η ευκαιρία οι πολίτες να αποκτήσουν ένα χώρο πολιτισμού και αναψυχής.

Παρακολουθήστε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Danos με την εντυπωσιακή πτήση επάνω από τους μύλους Αλλατίνη όπως είναι σήμερα

Με πληροφορίες από το βιβλίο: “Ο αρχιτέκτονας Vitaliano Poselli  – Το έργο του στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα” εκδόσεις Παρατηρητής  και από thessarchitecture

Δείτε ακόμα στη “ΜτΧ”: «Έχε γεια καημένε κόσμε». Το συγκλονιστικό αντίο των 101 κρατουμένων που έπεσαν νεκροί τραγουδώντας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η μαζικότερη εκτέλεση των Ναζί μέσα στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» (φωτο) … 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.