1954. Στη φωτογραφία εικονίζεται κεντρική πλατεία της Αθήνας, η οποία σήμερα έχει αλλάξει μορφή. ‘Εχει κυκλικό σχήμα και φέρει ομοιότητες με την πλατεία Ομονοίας. Πίσω της ξεχωρίζουν νεοκλασικά κτίρια, τα οποία καταστράφηκαν στα Δεκεμβριανά του 1944, όταν η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Τον 19ο αιώνα η περιοχή ονομαζόταν «Ρούλια Αμπέλια», από τους αμπελώνες που είχε στην περιοχή η οικογένεια Ρούλια.
Η πλατεία στα Δεκεμβριανά, 1944

Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1865. Είχε πολλά δέντρα και πλούσια βλάστηση. Το 1926 ασφαλτοστρώθηκε και άλλαξε μορφή. Στο κέντρο της πλατείας στήθηκε το άγαλμα του Βρετανού Φιλέλληνα, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1931 στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια ελληνικού κράτους.
Στο άγαλμα εικονίζεται ο Τζορτζ Κάνινγκ και πρόκειται για την πλατεία Κάνιγγος, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο Κάνινγκ ήταν διπλωμάτης και διετέλεσε υπουργός εξωτερικών και πρωθυπουργός της Αγγλίας. Υπήρξε φιλέλληνας και υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.

Η πλατεία Κάνιγγος το 1937. Αρχείο των ΗΕΜ-ΗΛΠΑΠ

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, διέταξε τους Άγγλους που βρίσκονταν στο Ιόνιο να αντιμετωπίζουν τους Έλληνες ως εμπόλεμους και όχι ως πειρατές. Επίσης, ήταν υπέρ της υπογραφής του «πρωτοκόλλου της Πετρούπολης», για την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και το 1826 υπέγραψε τη «συνθήκη του Λονδίνου» με την οποία αναγνώριζε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος.
Ο Μέμης Κουμανταρέας στο έργο του «Δύο φορές Έλληνας» έγραφε: «Ο Τζορτζ Κάνιγκ, ο Άγγλος φιλέλληνας που στήριξε τον αγώνα- άραγε υπάρχουν Έλληνες στη χώρα; – στεκόταν υπερήφανος και σκεφτικός με το ένα χέρι ελεύθερο και το άλλο περασμένο στο άνοιγμα της ρετιγκότας του, επιβλέποντας την πλατεία στην οποία χάρισαν τ’ όνομά του».

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο: «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία», Θανάσης Γιοχάλας- Τόνια Καφετζάκη, εκδόσεις: βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που βρίσκεται η «πιο μοδάτη πλατεία της Αθήνας». Πρώτα έκαναν πιάτσα τα κάρα με τα άλογα και μετά τα ταξί. Όταν έγινε πεζόδρομος, αναγεννήθηκε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here