Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του. Βρήκαν 46 τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλη την Ελλάδα

news247:
Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στο ζευγάρι επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η έρευνα προχωρά σε νέο στάδιο, και συγκεκριμένα στην ανάκριση,  μετά τον εντοπισμό τραπεζικού λογαριασμού του Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα Μπόργιανς.
Είναι ο ένας από τους τρεις λογαριασμούς, για τους οποίους έχουν ζητηθεί και αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές. Το ζεύγος Παπαντωνίου κρίθηκε -κατά τις ίδιες πηγές- ύποπτο φυγής και έτσι απογορεύθηκε η έξοδός τους από τη χώρα.
Η ποινική δίωξη έρχεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείτο για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς της ακίνητης περιουσίας του πρώην υπουργού.
Ζήτημα της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί  εάν η ακίνητη περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου, που αποτελείται στην Ελλάδα από δύο ακίνητα στην Κηφισιά και στο κέντρο της Αθήνας, προήλθε από μαύρο πολιτικό χρήμα ή από πόρους του πρώην υπουργού και οικογένειάς του.

Η προανακριτική

Νωρίτερα, και από την έρευνα της προανακριτικής ο πρώην υπουργός φέρεται να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία, δικά του και της συζύγου του, ύψους 1,9 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, ήρθε στο φως η ύπαρξη 46 τραπεζικών λογαριασμών του Γιάννου Παπαντωνίου σε δεκάδες υποκαταστήματα 5 τραπεζών ανά την Ελλάδα όπως προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Άμυνας στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Η ύπαρξη των λογαριασμών ήρθε σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής ύστερα από έρευνες που διενήργησε το ΣΔΟΕ. Οι λογαριασμοί αυτοί εξετάζονται πλέον από την Προανακριτική η οποία διερευνά αν αφορούν την επίμαχη περίοδο 2001- 2004 κατά την οποία ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Σημίτη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της Προανακριτικής ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει κατορθώσει ακόμη να δικαιολογήσει ένα τεράστια ποσό των περιουσιακών στοιχείων, τόσο δικών του όσο και της συζύγου του, το οποίο προσεγγίζει το 1,9 εκ. ευρώ.

Στο τραπέζι η συγκρότηση Εξεταστικής

Στη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση έπεσε, εντωμεταξύ, στο τραπέζι πρόταση να συγκροτηθεί  Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά η οποία θα πιάσει από την αρχή το νήμα του σκανδάλου. Θετικοί απέναντι στην πρόταση εμφανίζονται βουλευτές από διάφορες πτέρυγες της Βουλής. Πάντως ενδεχόμενη απόφαση για τη συγκρότηση ή όχι της Εξεταστικής μπορεί να ληφθεί μόνον από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι από τον Προανακριτική.

Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος έδωσε ήδη εντολή για τη σύνταξη του προσχεδίου του πορίσματος της Προανακριτικής που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια. Κεντρικό ζήτημα παραμένει το θέμα της αρμοδιότητας ή όχι της Προανακριτικής για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπαντωνίου. Η Προανακριτική αναμένεται, πάντως, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα το έργο της δηλαδή πριν από την 28η Ιουνίου, βάσει της σχετικής προθεσμίας που της έχει δοθεί από την Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ: news247:

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια