Το πρωί της 16ης Μαΐου του 1948 ένας ψαράς εντόπισε το πτώμα ενός άντρα να επιπλέει στο λιμάνι της  Θεσσαλονίκης. Ήταν ο αμερικανός δημοσιογράφος του CBS Τζωρτζ Πολκ, που είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα πριν.

Ο ψαράς τον βρήκε νεκρό με μία σφαίρα στον αυχένα. Στόχος του δημοσιογράφου ήταν να ανέβει στο βουνό και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, τον καπετάνιο Μάρκο Βαφειάδη.

Η είδηση του εγκλήματος έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι αμερικανικές αρχές πίεζαν ασφυκτικά την Ελλάδα για την αποκάλυψη των ενόχων. Για τις ελληνικές διωκτικές αρχές, η υπόθεση ήταν μείζονος εθνικής σημασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη σκοτεινή αυτή υπόθεση το συντομότερο δυνατόν. Πέρασαν όμως τέσσερις μήνες χωρίς αποτέλεσμα.

Οι Αμερικανοί συνέχιζαν να πιέζουν και πολλοί αξιωματικοί ένιωθαν την καρέκλα τους να τρίζει.

Τότε, απέδωσαν τη δολοφονία του Τζωρτζ Πολκ σε δύο επικηρυγμένα στελέχη της Αριστεράς και συνέλαβαν ως συνεργό τους, τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Στακτόπουλο.

Ο Στακτόπουλος, όπως είπε αργότερα, βασανίστηκε ανελέητα για να  ομολογήσει και να δεχτεί τη συναλλαγή.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ένα έγκλημα που τότε τιμωρούνταν με θανατική ποινή και άμεση εκτέλεση.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις λεπτομέρειες της σκοτεινής δίκης και πως εξέτισε την ποινή του ο Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

Στην απολογία του δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την υπόθεση, αλλά υμνούσε την Ελλάδα. Η στάση του, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κενά της δίκης, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here