Ποιες πρωτεύουσες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού; Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα (χάρτης)

news247:
Ο χάρτης που αποδεικνύει πόσο Αθηνοκεντρική είναι η Ελλάδα. Ποιες είναι οι πρωτεύουσες που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού από ότι η Αθήνα

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» ήταν ο τίτλος μίας εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης την δεκαετία του ’80 που ελάχιστοι παρακολουθούσαν (σ.σ. καταπιάνονταν με αγροτικά θέματα) αλλά όλοι θυμούνται λόγω του τίτλου της που θύμιζε το πόσο υδροκέφαλο είναι το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Το ποσοστό αυτό (35%) την καθιστά ως την ένατη πιο συγκεντρωτική πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Στην κορυφή όπως είναι λογικό βρίσκονται δύο μικρά κράτη, η Μάλτα (90%) και το Λουξεμβούργο (76%) και ακολουθούν η Ισλανδία (65%), η Λετονία (52%), η Εσθονία (46%), η Ιρλανδία (40%), η Κύπρος (37%) και η Δανία (36%).

Στον αντίποδα με μονοψήφια ποσοστά πληθυσμού στις πρωτεύουσες τους βρίσκονται μόνο η Πολωνία (8%), η Ιταλία (7%), η Τουρκία (7%), η Ουκρανία (7%), η Γερμανία (5%) και η Ελβετία (5%).

Πηγή χάρτη: Jakubmarian

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια