Πώς πέθανε η Μεγάλη Αικατερίνη; Οι φήμες ότι τη σκότωσε το άλογο με το οποίο προσπάθησε να συνευρεθεί ερωτικά. Οι εξωφρενικές φήμες για την αυτοκράτειρα που άφησε σημαντικό έργο

Πώς πέθανε η Μεγάλη Αικατερίνη; Οι φήμες ότι τη σκότωσε το άλογο με το οποίο προσπάθησε να συνευρεθεί ερωτικά. Οι εξωφρενικές φήμες για την αυτοκράτειρα που άφησε σημαντικό έργο

Η Μεγάλη Αικατερίνη, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, πέθανε από εγκεφαλικό στο κρεβάτι της το 1796, σε ηλικία 67 ετών.

Ήταν στην τουαλέτα όταν σωριάστηκε λόγω του εγκεφαλικού, όμως μεταφέρθηκε στο κρεβάτι της και εκεί τη φρόντισαν μέχρι που πέθανε.

Η Μεγάλη Αικατερίνη δεν συνεθλίβη, όπως λένε οι επικριτές της, από ένα προικισμένο άλογο-επιβήτορα με το οποίο προσπάθησε να συνευρεθεί ερωτικά ούτε τραυματίστηκε θανάσιμα όταν συνέτριψε το δοχείο νυκτός της με τα τεράστια οπίσθιά της.

Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σε νεαρή ηλικία έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα άλογα για λόγους που δεν άπτοπταν αποκλειστικά της ιππασίας.

Η νεαρή Αικατερίνη της Ρωσίας

Η νεαρή Αικατερίνη της Ρωσίας

Η προέλευση των ιστοριών αυτών δεν είναι ξεκάθαρη.

Ίσως πρόκειται για μια φοβερά επιτυχημένη μαύρη προπαγάνδα, υποκινούμενη από τον χολωμένο της γιο, Παύλο Α’, στην αυλή του οποίου τα κουτσομπολιά οργίαζαν.

Ίσως πάλι να πρόκειται για έργο των Γάλλων, οι οποίοι στα χρόνια που ακολούθησαν τη Γαλλική Επανάσταση βρίσκονταν σε πόλεμο με ένα συνασπισμό κρατών, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.

Όπως κι αν ξεκίνησε η εξωφρενική φημολογία, η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά της Αικατερίνης προκαλούσε ερωτικά ρίγη.

Είχε πολλούς εραστές, ορισμένοι εκ των οποίων φαίνεται πως δοκιμάζονταν πρώτα από τις κυρίες επί των τιμών.

Αν οι υποψήφιοι περνούσαν το τεστ, έπαιρναν τιμητική θέση στην αυλή.

Ένας από τους επιτρόπους της ήταν και πρώην εραστής της, ο Ποτέμκιν, φημισμένος λόγω του Θωρηκτού και της ομώνυμης ταινίας.

Πέθανε σε ηλικία 52 ετών επειδή, “έφαγε μια ολόκληρη χήνα, ενώ ήταν άρρωστος με υψηλό πυρετό”.

Ανεξάρτητα από το αν οι εξωσυζυγικές της σχέσεις ήταν μόνο έντεκα, όπως επιβεβαιώνεται από την αλληλογραφία της, ή 289 σύμφωνα με τους σκανδαλοθήρες, η σημαντικότερη κληρονομιά που άφησε πίσω της η Αικατερίνη ήταν τα πολιτικά και πολιτιστικά της επιτεύγματα.

Έχτισε μεγαλύτερο μέρος της Αγίας Πετρούπολης, απ’ ό,τι ο Μεγάλος Πέτρος, έβαλε σε τάξη το χάος της ρώσικης νομοθεσίας και δημιούργησε εκπληκτικούς κήπους.

Γέμισε τις ρώσικες γκαλερί με σπουδαία ευρωπαϊκά έργα τέχνης, έκανε διαθέσιμο στο λαό το εμβόλιο της ευλογιάς και έγινε προστάτιδα συγγραφέων και φιλοσόφων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ντιντερό και του Βολταίρου, που την αποκαλούσαν το “Άστρο του Βορρά”.

Παύλος Α'

Παύλος Α’

Ο διάδοχός της δεν κληρονόμησε κάποιο από τα ταλέντα και τις ηγετικές της αρετές.

Ο  Τσάρος Παύλος Α’, πέρασε κάποτε από στρατοδικείο έναν αρουραίο και τον εκτέλεσε επειδή είχε ρίξει κάτω τη συλλογή με τα στρατιωτάκια του.

Μια άλλη φορά πέρασε από στρατοδικείο το άλογό του και του επέβαλε ποινή μαστίγωσης.

Δολοφονήθηκε από τους ευγενείς της αυλής του, χωρίς δίκη και τη θέση του πήρε ο γιος του.

Το κείμενο προέρχεται από  “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ”, ΤΖΟΝ ΛΟΫΝΤ & ΤΖΟΝ ΜΙΤΣΙΝΣΟΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

catherine2Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι εραστές της Μεγάλης Αικατερίνης περνούσαν από «οντισιόν» πριν ικανοποιήσουν την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu