Ο 94χρονος, Γιόχαν Ρ. ήταν φύλακας των Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο Στούτχοφ της Πολωνίας. Υπηρέτησε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944. Τον Αύγουστο του 2017, όταν τον ανέκρινε η αστυνομία, αρνήθηκε τα πάντα και υποστήριξε ότι ακόμη και οι στρατιώτες λιμοκτονούσαν.
Κατηγορείται για συνέργεια σε εκατοντάδες φόνους Πολωνών που θανατώθηκαν με αέριο τον Ιούνιο του 1994 και πιθανότατα  Εβραίων που δολοφονήθηκαν την περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 1944.

Στην δίκη που ξεκίνησε χθες, ο ηλικιωμένος πρώην φύλακας, λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα όταν άκουγε τις περιγραφές των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η Μάργκα Γκρίσμπαχ, αφηγήθηκε ότι είδε για τελευταία φορά τον 6χρονο αδελφό της στο Στούτχοφ, πριν τον μεταφέρουν στο Άουσβιτς, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στους θαλάμους αερίων.

Μια άλλη μάρτυρας εξομολογήθηκε ότι ο κατηγορούμενος βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα της, της οποίας τον χαμό δεν ξεπέρασε ποτέ. Στο Στούτχοφ, που δημιουργήθηκε το 1939, κρατήθηκαν περίπου 110.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 65.000 πέθαναν εκεί. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 15 χρόνια, αλλά λόγω της ηλικίας του, και της πιθανής έφεσης που θα ασκήσει, είναι απίθανο να φυλακιστεί.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here