“Ο χορός των νεκρών”. Το μακάβριο έθιμο της Μαδαγασκάρης όπου ξεθάβουν τα πτώματα, τα κουβαλούν και χορεύουν μαζί τους στην πόλη. Τι κάνουν οι γυναίκες για να τεκνοποιήσουν

“Ο χορός των νεκρών”. Το μακάβριο έθιμο της Μαδαγασκάρης όπου ξεθάβουν τα πτώματα, τα κουβαλούν και χορεύουν μαζί τους στην πόλη. Τι κάνουν οι γυναίκες για να τεκνοποιήσουν
Στη Μαδαγασκάρη οι ντόπιοι ξεθάβουν τα σώματα των νεκρών, τα τυλίγουν σε νωπό πανί, τραγουδούν και χορεύουν με τα πτώματα στα χέρια. “Το γύρισμα των οστών” είναι μια ιερή τελετουργία σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες στη Μαδαγασκάρη.

Το μακάβριο ταφικό έθιμο ονομάζεται “Famadihana” και τελείται κάθε επτά χρόνια. Σκοπός του είναι να επιτευχθεί η σύνδεση μεταξύ νεκρών και ζωντανών. Τα μέλη της φυλής Μerina πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους χρησιμεύουν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ζωντανών και του Θεού και γι’ αυτό έχουν την εξουσία να παρεμβαίνουν σε εκδηλώσεις στη γη.

Χορεύουν με τους νεκρούς στα χέρια

Η διαδικασία του εθίμου ξεκινά όταν ένα προγονικό πνεύμα υποτίθεται ότι εμφανίζεται στα όνειρα ενός ανώτερου μέλους της οικογένειας και ζητεί να τον ξεθάψουν. Στη συνέχεια, ένας τοπικός αστρολόγος, ο Ombiasy, συμβουλεύεται το ζωδιακό κύκλο για να καθορίσει την ημέρα που θα ανοίξει και θα κλείσει τον τάφο. Για να συμμετάσχουν στην ιερή λειτουργία επισκέπτες και συγγενείς ταξιδεύουν για πολλά χιλιόμετρα. Στη διήμερη γιορτή συνήθως προσφέρουν στην οικογένεια χρήματα ή αλκοόλ.

Τα μέλη της οικογένειας αφαιρούν προσεκτικά τα ταφικά ενδύματα και στη συνέχεια τυλίγουν τα πτώματα με καινούρια μεταξωτά σάβανα. Oι συγγενείς κουβαλούν τα πτώματα ντυμένα στους ώμους τους και μαζί τους τραγουδούν και χορεύουν στην πόλη. Στη συνέχεια, τα τυλίγουν και πάλι μέσα σε μεταξωτά υφάσματα και τα ψεκάζουν με αρώματα.

Οι συγγενείς περιφέρονται με τα πτώματα και φωτογραφίζονται μαζί τους, ενώ αφού τα αφήσουν και πάλι στον τόπο αναπαύσεως, εναποθέτουν δίπλα τους δώρα και φωτογραφίες.

Πέντε φορές μια γενιά κρατά τους νεκρούς συγγενείς 

Το έθιμο αυτό γίνεται επτά χρόνια μετά τον θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου, καθώς θεωρείται πως τα πνεύματα των νεκρών επανέρχονται στον κόσμο των ζωντανών μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποσύνθεσης. Το έθιμο έχει έντονη επιρροή στις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Κατά την τελετή παίρνουν ένα κομμάτι του υφάσματος στο οποίο τυλίγεται ο νεκρός και το βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας πως έτσι θα ευλογηθούν με τη σύλληψη ενός παιδιού.

Tα μέλη της φυλής δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα του νεκρού. Θεωρούν ότι ο θάνατος αποτελεί κεντρικό κομμάτι της ζωής και κάνουν ακόμη και θυσίες για αυτούς και τις οικογένειές τους προκειμένου να τιμήσουν μεγαλοπρεπώς τους νεκρούς συγγενείς τους.

Πολλές φορές προτιμούν να ζουν με τα στοιχειώδη προκειμένου να έχουν να προσφέρουν στους συγγενείς τους που έχουν πεθάνει αξιοπρεπή υφάσματα και περίτεχνα στολισμένες κρύπτες.

Η συχνότητα του χορού των νεκρών εξαρτάται από την οικονομική άνεση κάθε οικογένειας.

Συνήθως, οι εκδηλώσεις τιμής τελούνται κάθε επτά χρόνια. Ωστόσο επειδή τα μέλη της φυλής Μerina συντηρούν ένα πολύ αυστηρό σύστημα κάστας, οι πιο πλούσιοι και κοινωνικά ανώτεροι τελούν την ιερή λειτουργία ακόμη πιο συχνά. Συνήθως μια γενιά τιμά την προηγούμενη τέσσερις με πέντε φορές. Με άλλα λόγια, πέντε φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι αναγκασμένοι να πάρουν στα χέρια τους νεκρούς συγγενείς και να χορέψουν μαζί τους.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το οδυνηρό έθιμο «ενηλικίωσης» των αγοριών στον Αμαζόνιο. Τα τσιμπήματα από τα μυρμήγκια που προκαλούν παράλυση και φριχτό πόνο. Η σημασία του τελετουργικού (βίντεο) … 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu