“Ο Μάρκο Πόλο των ναρκωτικών”. Ήταν απόφοιτος της Οξφόρδης και δημιούργησε τεράστιο δίκτυο μεταφέροντας μαριχουάνα μέσα σε ηχεία ροκ συγκροτημάτων

“Ο Μάρκο Πόλο των ναρκωτικών”. Ήταν απόφοιτος της Οξφόρδης και δημιούργησε τεράστιο δίκτυο μεταφέροντας μαριχουάνα μέσα σε ηχεία ροκ συγκροτημάτων
Το καλοκαίρι του ’88 το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών δέχτηκε ένα πολύ γερό χτύπημα, όταν ένας βρετανός λόρδος οδήγησε τις αστυνομικές αρχές 13 χωρών στην εξάρθρωση του μεγαλύτερου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών του κόσμου.

Το είχε οργανώσει ένας Ουαλλός που ξεκίνησε για την Οξφόρδη, αλλά τελικά προτίμησε άλλη “καριέρα”. Κατάφερε να ελέγχει περίπου το 10% του παγκοσμίου εμπορίου χασίς, αλλά με μυθιστορηματικό τρόπο κατέληξε στη φυλακή. Εκεί έγραψε την αυτοβιογραφία του και έγινε ταινία με τον Ρις Ίφανς (αρχική φωτογραφία από το φιλμ Mr. Nice).

Οι έρευνες της Σκότλαντ Γιαρντ και η εξάρθρωση του δικτύου

O βρετανός λόρδος Μόινιχαν

Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που τους επέτρεψαν να διαλύσουν αυτό το δίκτυο, το οποίο είχε οργανώσει ο Ντένις Μαρκς (Dennis Howard Marks), γνωστός ως “Μάρκο Πόλο των ναρκωτικών”. Το κύκλωμα είχε πραγματοποιήσει κέρδη 1 δισεκατομμυρίου στερλινών, λειτουργώντας επί είκοσι χρόνια σε τρεις ηπείρους. Αποκορύφωμα των ερευνών ήταν η σύλληψη του ίδιου του Μαρκς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στην αστυνομία ο βρετανός λόρδος, της γυναίκας του και άλλων εννέα ατόμων.

Ντετέκτιβ ειδικής δύναμης της Σκότλαντ Γιαρντ επισκέφθηκαν το 1987 τον βρετανό λόρδο Μόινχαν, ετεροθαλή αδελφό του υπουργού Αθλητισμού και του πρότειναν να τους βοηθήσει στην έρευνά τους. Η πρόταση ήταν έτσι διατυπωμένη, ώστε ο λόρδος Μοίνιχαν, ο οποίος έμενε τότε στη Μανίλα, να μην μπορεί να αρνηθεί. “Γίνε πράκτορας μας και βρες μας τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για τον Μαρκς, για να μη σε θεωρήσουμε και εσένα ύποπτο”, του είπαν.

Από τη στιγμή εκείνη, ο λόρδος Μόινιχαν άρχισε να ταξιδεύει σε ολόκληρη την Άπω Ανατολή με το πρόσχημα των “εμπορικών συμφωνιών”. Τον παρακολουθούσαν συνεχώς αμερικανοί πράκτορες, τους οποίους ενημέρωνε σε μυστικές συναντήσεις. Οι πρώτες ευκαιρίες για τη σύλληψη των μελών του δικτύου άρχισαν να παρουσιάζονται στις αρχές του 1988. Οι πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών σκόπευαν να συλλάβουν τον Μαρκς κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον λόρδο Μοίνιχαν κάπου στην Άπω Ανατολή. Αναγκάστηκαν όμως να αναβάλουν τα σχέδια του για να βεβαιωθούν ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου.

Χρησιμοποιούσε ηχεία για να μεταφέρει ναρκωτικά

Ο Ντένις Μαρκς το 1996 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του που έγραψε στη φυλακή και έγινε κινηματογραφική ταινία με τίτλο Mr. Nice. Πέθανε σε ηλικία 70 ετών.. Πηγή φωτο: youtube

Τελικά τα ξημερώματα της 6ης προς 7η Αυγούστου 1988, μια ομάδα αστυνομικών από διάφορες χώρες έκανε έφοδο στο σπίτι του Μαρκς στη Μαγιόρκα και συνέλαβε τον ίδιο και τη γυναίκα του. Μαζί με τους άλλους εννέα συλληφθέντες αντιμετώπισαν αμέσως την έκδοση τους στις ΗΠΑ, όπου οι νόμοι για τα ναρκωτικά είναι πολύ αυστηροί. Ο μυστηριώδης “Μάρκο Πόλο” έχει όλα τα στοιχεία που θα τον έκαναν “ιδανικό κακό” σε μια ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Είναι απόφοιτος της Οξφόρδης και εκατομμυριούχος, για τον οποίο, όπως είπε ένας αστυνομικός, “ο κόσμος είναι μια παιδική χαρά”. Η χαρά ήταν όμως αυτό που σίγουρα έλειπε από το πρόσωπο του 43χρονου Μαρκς, όταν παρουσιάστηκε σε ισπανικό δικαστήριο.

Τα στοιχεία για το δίκτυο ναρκωτικών που είχε οργανώσει δεν έχουν γίνει όλα γνωστά. Πιστεύεται όμως ότι χρησιμοποιούσε πασίγνωστα ροκ συγκροτήματα για να μεταφέρει χασίς και μαριχουάνα, κρύβοντάς τα μέσα σε τεράστια ηχεία τα οποία μετέφεραν εν αγνοία τους μέλη των συγκροτημάτων. Στην πολυτελέστατη βίλα του στα προάστια της Πάλμα της Μαγιόρκας, η αστυνομία ανακάλυψε ασύρματους και δεκάδες ψεύτικα σωληνάρια από οδοντόπαστα, τα οποία το δίκτυο χρησιμοποιούσε για την αποστολή μυστικών μηνυμάτων. Η ομάδα είχε διασυνδέσεις με τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών στην Κολομβία και με τη Μαφία. Το εύρος των εργασιών ήταν τέτοιο που χρησιμοποιούσαν ιδιωτικά πλοία για να μεταφέρουν τεράστια φορτία ναρκωτικών από την Ταϊλάνδη και το Πακιστάν σε εμπόρους της Αγγλίας, της Δυτικής Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ.

“Η ομάδα δημιούργησε μια αυτοκρατορία με ακίνητα 20 εκατομμυρίων λιρών, τα οποία πρέπει να κατάσχει η αμερικανική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει ο εισαγγελέας Ντέξτερ Λέχτινεν. Μετά την επιτυχία, ο βασικός “μυστικός πράκτορας” που συγκέντρωσε τα στοιχεία για τον Μαρκς, χάθηκε. Ο λόρδος Μόινιχαν βρίσκεται σε άγνωστο μέρος, φρουρούμενος από την αστυνομία. Ξέρει ότι για την υπόλοιπη ζωή του θα αντιμετωπίζει καθημερινά τον φόβο να τον δολοφονήσουν.

Πηγή: Η διεθνής των ναρκωτικών, του Κώστα Τσαρούχα, εκδόσεις Αλήθεια

Πηγή αρχικής φωτογραφίας imdb 

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Ο θρυλικός πόλεμος του οπίου. Ξέσπασε όταν οι Βρετανοί απαίτησαν να πουλάνε ελεύθερα ναρκωτικά στους Κινέζους. Οι τρομερές επιπτώσεις για την Κίνα που βυθίστηκε στο όπιο

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.