Ροτόντα. Δείτε από ψηλά το μεγαλοπρεπές μνημείο της Θεσσαλονίκης που υπήρξε ναός τριών θρησκειών. Γιατί θεωρείται “δίδυμο” με το Πάνθεον της Ρώμης

Ροτόντα. Δείτε από ψηλά το μεγαλοπρεπές μνημείο της Θεσσαλονίκης που υπήρξε ναός τριών θρησκειών. Γιατί θεωρείται “δίδυμο” με το Πάνθεον της Ρώμης
Η γενιά του ’80 που έκανε τις πρώτες βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θυμάται το μνημείο της Ροτόντας «εγκλωβισμένο» μέσα σε σκαλωσιές.

Μετά τον μεγάλο σεισμό το 1978, κρίθηκαν αναγκαίες οι στερεωτικές εργασίες του κτιρίου και με αφορμή αυτό το γεγονός οι σκαλωσιές παρέμειναν για τη συντήρηση του ψηφιδωτού διάκοσμου, που απαιτούσε πολυετή δουλειά και μελέτη. 

Η Ροτόντα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς υπήρξε στην πορεία των αιώνων, κεντρικός ναός των τριών μεγάλων θρησκειών. Του αρχαίου Δωδεκάθεου, του Χριστιανισμού και του Μωαμεθανισμού.

Η Ροτόντα είναι ένα τεράστιο κυκλικό κτίσμα που ανεγέρθηκε περίπου το 300 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Γαλέριο ως ναός του θεού Κάβειρου ή του αρχηγού του αρχαίου Δωδεκάθεου Δία. Θεών δηλαδή που είχαν ως προστάτες τους οι τετράρχες (Διοκλητιανός, Γαλέριος, Μαξιμιανός, Κωνσταντίνος Χλωρός)

Ροτόντα ονομάστηκε από το κυκλικό της σχήμα. Η διάμετρος είναι 24,50 μέτρα και το ύψος περίπου 30 μέτρα. Είναι όμοια με το Πάνθεον της Ρώμης και θεωρείται το «δίδυμό» του.

Οι διαστάσεις του μεγαλοπρεπούς μνημείου είναι εντυπωσιακές. Ο ισχυρός τοίχος του έχει πάχος 6,30 μέτρα, η εσωτερική διάμετρός του είναι 24,5 μέτρα και το ύψος του έως τον θόλο είναι 29,8 μέτρα. Το κάτω τμήμα του εσωτερικού τοίχου διαμορφώνεται σε οκτώ ορθογώνιες κόγχες με καμάρες που διακοσμούνται από ψηφιδωτά. Το εσωτερικό του μνημείου εντυπωσιάζει με τη μεγαλειώδη αίσθηση που δίνει ο μεγάλος χώρος με τον τεράστιο τρούλο, ο οποίος φαίνεται σαν μετέωρος από το άπλετο φως που χύνεται από τα πολλά παράθυρα.

Το εσωτερικό του μνημείου, εντυπωσιάζει με τη μεγαλειώδη άισθηση που δίνει ο μεγάλος χώρος με τον τεράστιο τρούλο, ο οποίος φαίνεται σαν μετέωρος από το άπλετο φως που χύνεται από τα πολλά παράθυρα.

Το εσωτερικό του μνημείου εντυπωσιάζει με τη μεγαλειώδη αίσθηση που δίνει ο μεγάλος χώρος με τον τεράστιο θόλο, ο οποίος φαίνεται σαν μετέωρος από το άπλετο φως που χύνεται από τα πολλά παράθυρα. Στην κορυφή εικονιζόταν όρθιος σταυροφόρος Χριστός.

Η Ροτόντα στα χρόνια του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδόσιου μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, στον οποίο προστέθηκαν η κόγχη του Αγίου Βήματος και ο νάρθηκας και διακοσμήθηκε με τα περίφημα ψηφιδωτά. Από τις τρεις αρχικές ζώνες ψηφιδωτής διακόσμησης σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο η τρίτη και κατώτερη ζώνη που απεικονίζει μάρτυρες και Αγίους σε στάση δέησης.

Είναι η περίφημη «ζωοφόρος» των πρώτων μαρτύρων της χριστιανοσύνης που χαρακτηρίζεται για τη ζωντάνια των μορφών της και τη μεγαλοπρεπή απόδοση τους. Ανάμεσα στους μάρτυρες διακρίνονται ξεχασμένα σήμερα ονόματα Αγίων όπως: Ρωμανός, Κύριλλος, Λέων, Ονησιφόρος, Ευκαρπίων, Πορφύριος, Φιλήμων, Βασιλίσκος, Πρίσκος και Θερινός.

Οι αγιογραφίες διασώζονται σήμερα μόνο κάτω από τον θόλο, ενώ οι υπόλοιπες καταστράφηκαν όταν ο ναός μεταβλήθηκε από τους Τούρκους σε μωαμεθανικό τέμενος από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη το 1590. Ανάμεσα στους μάρτυρες διακρίνονται ξεχασμένα σήμερα ονόματα Αγίων όπως: Ρωμανός, Κύριλλος, Λέων, Ονησιφόρος, Ευκαρπίων, Πορφύριος, Φιλήμων, Βασιλίσκος, Πρίσκος και Θερινός.

Το 1590 η Ροτόντα μετατράπηκε σε τζαμί και διατηρεί έως σήμερα τον μοναδικό μιναρέ που διασώθηκε από τα μουσουλμανικά μνημεία της πόλης. Δείτε την εντυπωσιακή πτήση από το βίντεο drone του συνεργάτη μας Danostories:

Πληροφορίες από “Θεσσαλονίκη, Η παρουσία των απόντων” του Χρίστου Ζαφείρη, εκδόσεις: Επίκεντρο

Αντλήθηκαν στοιχεία από το cityportal και την έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Πτήση πάνω από τη νυχτερινή Θεσσαλονίκη. Όταν τα φώτα της πόλης ανάβουν και το τοπίο γίνεται κοσμοπολίτικο (βίντεο drone)…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu