Σε οικολογική βόμβα εξελίσσεται το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Οι πετρελαιοκηλίδες έφθασαν έως τη Γλυφάδα. Βίντεο drone από την Πειραϊκή

news247:
Η περιβαλλοντική καταστροφή από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου είναι τεράστια. Όπως φαίνεται στις εναέριες φωτογραφίες η πίσσα και το πετρέλαιο έχουν προσβάλλει τη θάλασσα από την Πειραϊκή μέχρι την Γλυφάδα.

Στη Γλυφάδα έχουν φθάσει πλέον κηλίδες μαζούτ που διέρρευσε από το ναυάγιο του μικρού δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ. Τα πετρελαιοειδή έχουν κάνει μαύρες τις παραλίες από τη Σαλαμίνα και την Πειραϊκή έως τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα, όπου μάλιστα, έχουν καλύψει ακόμη και την ειδική ράμπα κολύμβησης των πολιτών με αναπηρία. Στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει σημάνει γενικός συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας, ένα από τα 16 μεγαλύτερα απορρυπαντικά σκάφη παγκοσμίως, το «AKTEA PSRV» επιστρατεύτηκε για την επιχείρηση απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σεληνίων και Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα.

Εικόνα Πειραϊκής σήμερα

Το αίτημα να συνδράμει τις προσπάθειες το μεγάλο απορρυπαντικό σκάφος διατυπώθηκε (και στη συνέχεια ικανοποιήθηκε από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες) μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας νωρίς το πρωί, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση – Χαράλαμπου Καλαματιανού (ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται στο Λονδίνο) του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιου Ράπτη, του Περιφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, των δημάρχων Περάματος και Σαλαμίνας, του αντιδημάρχου του δήμου Πειραιά Αλέξανδρου Αργουδέλη,  των βουλευτών περιφέρειας Πειραιά, της νομικής εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας και εκπροσώπων των εταιρειών αντιρρύπανσης.

«Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», χαρακτήρισε άλλωστε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, τη ρύπανση από τους τόνους μαζούτ που διέρρευσαν από το μικρό δεξαμενόπλοιο, συμφερόντων Θεόδωρου Κουντούρη.
Τι απαντά η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Η εικόνα στα Σελήνια.

 

Η εξάπλωση

Εν τω μεταξύ, ανησυχητική είναι η εξάπλωση των κηλίδων πετρελαίου εκτός θαλάσσιου χώρου Σαλαμίνας. Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, πετρελαιοκηλίδα 400 τ.μ. εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Άγιο Κοσμά. Στην περιοχή επιχειρεί ήδη το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTEA OSRV και σκάφος του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, εξαιτίας της αλλαγής της φοράς του ανέμου.

 Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο βυθισμένο πλοίο.

Πειραϊκή . Λήψη από drone

Κινητοποίηση της Ε.Ε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. απέστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας.

Το ΑΚΤΕΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδες πετρελαίου σε 20 χλμ.

Η εικόνα στα Σελήνια

Επαρκές και αποτελεσματικό χαρακτήρισε το σχέδιο καθαρισμού των θαλάσσιων υδάτων, ο υπεύθυνος της αντιρρυπαντικής εταιρίας, δίνοντας σαφείς οδηγίες και στη δήμαρχο του νησιού, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

«Συνεχίζουμε κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την επιχείρηση, στήνοντας πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής Σεληνίων – Κυνόσουρας. Σήμερα τοποθετήθηκε ένα επιπλέον φράγμα, ενώ βυτία μας επιχειρούν στην Λιμνιώνα, πίσω από την Κυνοσούρα», είπε και πρόσθεσε «διά ξηράς συνεχίζουμε τις εργασίες με ειδικά συνεργεία και εξοπλισμό απορρόφησης».

Πτήσεις drone με την υποστήριξη του κορυφαίου στο είδος καταστήματος myhelis

Κατέληξε μάλιστα, ότι προτεραιότητα της εταιρίας είναι να συλλεχτεί μαζούτ μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα ως εκ τούτου που φτάνει στις ακτές.

Όλες οι πτήσεις ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom 

 

Δείτε το βίντεο Drone που δείχνει τη σημερινή κατάσταση στην Πειραϊκή: 

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια