Βίντεο από τη συγκλονιστική συνάντηση του “Βρετανού Σίντλερ” με τα παιδιά που έσωσε στον πόλεμο. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να ανακαλύψει η γυναίκα του τη λίστα στη σοφίτα

Βίντεο από τη συγκλονιστική συνάντηση του “Βρετανού Σίντλερ” με τα παιδιά που έσωσε στον πόλεμο. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να ανακαλύψει η γυναίκα του τη λίστα στη σοφίτα
Ο Nicholas Winton ήταν ένας αφανής ήρωας έως το 1988, όταν η γυναίκα του ανακάλυψε έγγραφα και λίστες με τα ονόματα 669 μικρών παιδιών, τα οποία δεν οδηγήθηκαν στα  γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά έκαναν ένα ταξίδι σωτηρίας στην Αγγλία.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι αυτός ο συνηθισμένος Βρετανός χρηματιστής, είχε οργανώσει μεθοδικά τη διάσωση εκατοντάδων παιδιών από την Τσεχία και την Σλοβακία λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Winton μετέφερε τα παιδιά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης με την κωδική ονομασία «Kindertransport».

Φρόντισε να συγκεντρωθούν χρήματα και βρήκε ανάδοχες οικογένειες ώστε τα παιδιά να είναι ασφαλή. Η πρώτη μεταφορά έγινε με αεροπλάνο από Πράγα για Λονδίνο στις 14 Μαρτίου του 1939, μία ημέρα πριν να καταλάβουν οι Γερμανοί εδάφη της Τσεχίας.

Στη συνέχεια οργάνωσε άλλες επτά μεταφορές σιδηροδρομικώς για τις ακτές του Ατλαντικού και στη συνέχεια μετέφερε τα παιδιά στη Βρετανία με πλοίο δια της Μάγχης. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου τα περίμεναν οι θετοί γονείς.

Η τελευταία σιδηροδρομική αποστολή παιδιών από Πράγα έγινε στις 2 Αυγούστου του 1939. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου 1939, σταμάτησε κάθε επιχείρηση διάσωσης.

Ως αποτέλεσμα των ηρωικών του προσπαθειών, σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 απόγονοι από τα  “παιδιά του Winton” σε όλο τον κόσμο.

Ο Winton δεν είπε σε κανέναν για αυτά τα γεγονότα για περισσότερο από μισό αιώνα.

Και φυσικά το κατόρθωμά του αυτό, θα είχε ξεχαστεί εάν η σύζυγός του, πενήντα χρόνια μετά, δεν είχε βρει εκείνον τον ξεχασμένο χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, με λίστες ονομάτων και φωτογραφίες διασωθέντων παιδιών.

Ο Nicholas Winton στην Πράγα το 2007. Wikimediamtx Commons

Οταν αποκαλύφθηκε η προσφορά του, ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «Βρετανό Σίντλερ».

Το 2002 ο Winton έλαβε τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC οργάνωσε μια βραδυά προς τιμήν του, όπου του επιφύλασσε μια αλησμόνητη έκπληξη!

Ο ίδιος όμως, δεν γνώριζε ποιοί θα βρίσκονταν στην αίθουσα και ποιοι θα κάθονταν δίπλα του.

Δείτε τι συνέβει όταν το κατάλαβε …

Η ιστορία του Winton ενέπνευσε και τον κινηματογράφο και η ιστορία του έγινε ταινία από τον Ματέι Μίνατς με τίτλο Nicky’s Family.

Πληροφορίες από  the telegraph

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί ο Σπίλμπεργκ έκλαιγε ασταμάτητα στα γυρίσματα της ταινίας η «Λίστα του Σίντλερ» και πήρε αγκαλιά το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό. Αρνήθηκε να πάρει χρήματα από την ταινία και τα έδωσε στα θύματα του ολοκαυτώματος… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.