Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Ινστιτούτο Bruegel: Μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα

Mιλώντας στο 26ο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπαγκ Γενς Βάιντμαν, αλλά και οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Commerzbank, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
AdTech AdΠιο συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το εργατικό δίκαιο, τους κανόνες της αγοράς και όλα εκείνα είναι που, κατά την άποψή του, προωθούν την ανάπτυξη, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε:
«Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ’ ό,τι για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες».
Για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας ότι αυτό θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας. Εξηγώντας το γιατί, τόνισε: «Αν γίνει διαγραφή χρέους τότε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καλή υπηρεσία».
Το ινστιτούτο Bruegel βλέπει μία μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους ή ένα τέταρτο μνημόνιο μετά το 2018

bruegelΟ επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Νταρβάς, δεν περιμένει εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Μιλώντας στα Νέα προετοιμάζει τον ελληνικό λαό για ένα ακόμη χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Θα υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους αλλά αυτή δεν θα είναι αρκετή», δηλώνει ο χαρακτηριστικά.

«Κάθε χρέος, σε οποιοδήποτε ύψος, είναι βιώσιμο εάν το επιτόκιό του τείνει στο μηδέν. Τα δάνεια που διακρατεί ο επίσημος τομέας έχουν πολύ χαμηλό επιτόκιο. Εάν αυτά συνεχιστούν και μετά το 2018 σε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα βοήθειας -όπως περιμένω-, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνει χαμηλό κι έτσι θα θεωρείται βιώσιμο. Επίσης, δεν θεωρώ ότι εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές, θα καταφέρει να βρει δάνεια με υποφερτά επιτόκια. Εάν σταματήσει ο επίσημος δανεισμός, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο», λέει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς, επισημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές έχουν δύο επιλογές, πέραν του 2018: «Είτε θα επιλέξουν μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους είτε ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω, ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμένει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα».

Και Σόιμπλε κατά Μοσκοβισί

Εν τω μεταξύ, αυστηρή κριτική στην πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προς τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, άσκησε το πρωί στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την Κομισιόν ότι με την πρότασή της αμβλύνει τις πιέσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε τονίζοντας ότι «οι αιτίες για ορισμένα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι ότι γίνονται πολλές, αλλά ότι γίνονται λίγες μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για νέα οικονομική κρίση και νέα φούσκα λόγω της αύξησης των χρεών διεθνώς και τις συνέπειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: Dow Jones, dpa /DW

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια