Το άγνωστο υποθαλάσσιο σπήλαιο των Κυκλάδων με τις πολύχρωμες ανεμώνες που εντόπισαν οι δύτες σε ακατοίκητα νησιά της Πάρου. Είναι διάσημα για τα γαλαζοπράσινα νερά τους (βίντεο)

Το άγνωστο υποθαλάσσιο σπήλαιο των Κυκλάδων με τις πολύχρωμες ανεμώνες που εντόπισαν οι δύτες σε ακατοίκητα νησιά της Πάρου. Είναι διάσημα για τα γαλαζοπράσινα νερά τους (βίντεο)
Τα Παντιερονήσια είναι ένα σύμπλεγμα από ακατοίκητα νησάκια στα νοτιοδυτικά της Πάρου, απέναντι από την Αλυκή, τα οποία προσελκύουν τους τουρίστες για τα γαλαζοπράσινα νερά τους και τις απολαυστικές βουτιές από τα εκδρομικά σκάφη.

Η περιοχή εκτός από την απίθανη αμμώδη “γλώσσα” ανάμεσα στα δύο νησιά, κρύβει ένα ακόμα απρόσμενο μυστικό :

Κάτω από τις βραχώδεις ακτογραμμές του κρύβει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σπήλαιο. Το σπήλαιο που ονομάζεται «Τρούλος» πέρα από την εντυπωσιακή του εικόνα, διατηρεί στο εσωτερικό του και ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης για πολλούς οργανισμούς.

Paros_panteronisia_Spilaio

Η μεγάλη είσοδος του σπηλαίου στα 12 μέτρα

Βρίσκεται στην Νότια ακτογραμμή του νησιού, σε απότομα κεκλιμένο βυθό που φτάνει έως τα 35 μέτρα. Οι τρεις διαφορετικές ευρύχωρες είσοδοι, του σπηλαίου βρίσκονται στα 12 στα 11 και στα 10 μέτρα βάθος και οδηγούν στην κυρίως αίθουσα του σπηλαίου, η οποία κατακλύζεται με φως που αντανακλάται από τις εισόδους, στην επιφάνεια του νερού στο εσωτερικό της.

Το εσωτερικό της σπηλιάς έχει γεμίσει με αέρα από τις φυσαλίδες των δυτών

Το εσωτερικό της σπηλιάς έχει γεμίσει με αέρα από τις φυσαλίδες των δυτών

Αμέσως μόλις εισέλθει κανείς από την κύρια είσοδο καταλαβαίνει γιατί έχει πάρει αυτήν την ονομασία καθώς το φως που μπαίνει στο σπήλαιο μέσα από την ημικυκλική του είσοδο αντανακλάται στην επιφάνεια του νερού δημιουργώντας δύο τρούλους που «συναντιούνται». Το τοπίο με τους σταλακτίτες στην μεγάλη αίθουσα είναι μαγευτικό, ενώ οι κάθετοι τοίχοι είναι γεμάτοι από σπόγγους.

Paros_panteronisia_Spilaio 3

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «Τρούλου» είναι η παρουσία, στα πιο μακρινά του σημεία, ενός μεγάλου αριθμού από κερίανθους. Αυτές οι εντυπωσιακές ανεμώνες, συνήθως απαντώνται μόνες τους, αλλά εδώ δημιουργούν πυκνές συστάδες από πολλά άτομα δημιουργώντας μια απόκοσμη εικόνα.

Ο σχετικά σπάνιος σπόγγος Dysidea avara.

Ο σχετικά σπάνιος σπόγγος Dysidea avara.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το χειμώνα του 1998 από τους δύτες Γιώργο Φωτόπουλο και Γιώργο Προύντζο. Θεωρείται ότι είναι Καρστικό σπήλαιο, δημιούργημα της χημικής αποσάθρωσης των πετρωμάτων από την κυκλοφορία του νερού μέσα σ’ αυτά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πριν το Αιγαίο κατακλυστεί από νερά, κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου, 10 χιλιάδες χρόνια πριν, το σπήλαιο ήταν κατοικήσιμο!

Δείτε το βίντεο του naxos diving που κάνει καταδύσεις στην περιοχή

Με πληροφορίες από naturagraeca και naxos diving (Μανώλης Μπαρδάνης,  Απείρανθος – Νάξος). Η αεροφωτογραφία προέρχεται από Η Ελλάδα από ψηλά

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Καλοκαίρι 60’s. Οι πλανόδιοι μανάβηδες της Αθήνας χαμογελούν και ψάχνουν μια σκιά για τα πεπόνια τους… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.