Τα δόντια που βρέθηκαν στο Μίσιγκαν βοηθούν τους επιστήμονες να υπολογίσουν τις συνθήκες θανάτου μαστόδοντα που πέθανε πριν από 13.000 χρόνια

Τα δόντια που βρέθηκαν στο Μίσιγκαν βοηθούν τους επιστήμονες να υπολογίσουν τις συνθήκες θανάτου μαστόδοντα που πέθανε πριν από 13.000 χρόνια
Τον Μάρτιο του 2014 ο εκπαιδευτικός Σεθ Κόλινγκ από το Μίσιγκαν πήγε με τους μαθητές του για ψάρεμα. Κάποια στιγμή, ένα από τα παιδιά είδε κάτι περίεργο να προεξέχει από το νερό.

«Ήταν πολύ παράξενο. Θυμάμαι ότι είπα στους μαθητές μου, ‘’μα τί είναι αυτό;’’» αφηγήθηκε αργότερα ο Κόλινγκ.

Τα ευρήματα

Εκπαιδευτικός και μαθητές είχαν ανακαλύψει ένα οστό από πόδι μαστόδοντα.

Ο Σεθ Κόλινγκ αμέσως ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές. Αρχαιολόγοι έσπευσαν στο σημείο και ξεκίνησαν τις ανασκαφές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από δύο μήνες.

Οι παλαιοντολόγοι ξέθαψαν συνολικά 75 οστά, μεταξύ των οποίων και ένα κρανίο, το οποίο είχε τόσο γυαλιστερούς γομφίους, σαν να ήταν φτιαγμένοι από χαλαζία.

Δόντια μαστόδοντα

Δόντια μαστόδοντα

Τα δόντια ίσως να κρατούν το κλειδί της εξακρίβωσης της αιτίας θανάτου του μαστόδοντα πριν 13.000 χρόνια.

«Κατασπαράχθηκε από πεινασμένους προϊστορικούς κυνηγούς, πέθανε από πείνα σε άγονο περιβάλλον ή ήταν ο ‘’χαμένος’’ της υπόθεσης σε περίοδο ζευγαρώματος;», αναρωτιούνται οι επιστήμονες.

Τα οστά βρέθηκαν θαμμένα σε σωρούς, όπως ακριβώς ήταν και τα μαμούθ που έχουν εντοπισθεί στη περιοχή του Μίσιγκαν. Η μία μάζα εμπεριείχε το κρανίο, ενώ σε απόσταση 9 μέτρων εντοπίστηκαν σπόνδυλοι και τμήματα των άκρων.

«Τα δείγματα δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Δεν αντικατοπτρίζουν ένα φυσιολογικό σενάριο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ‘’εγκληματική ενέργεια’’.  Όταν ένα οστό είναι χωμένο μέσα στην πύελο, σκέφτεσαι ότι κάτι έχει συμβεί εδώ πέρα», τονίζει σε συνέντευξη του ο παλαιοντολόγος Ντάνιελ Φίσερ.

Οι μαστόδοντες ήταν φυτοφάγα θηλαστικά, αλλά είχαν σουβλερα δόντια για να τρώνε κλαριά και θάμνους

Οι μαστόδοντες ήταν φυτοφάγα θηλαστικά, αλλά είχαν σουβλερά δόντια για να τρώνε κλαριά και θάμνους

Ο επιστήμονας δεν ισχυρίζεται ξεκάθαρα ότι ανθρώπινος παράγοντας ευθυνόταν για το θάνατο του θηλαστικού. Απλά υπονοεί ότι όλα στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η λύση του μυστηρίου κρύβεται μέσα στο στόμα του μαστόδοντα», επισημαίνει.

Η θεωρία ότι τα δόντια δίνουν απαντήσεις

Η κνήμη του μαστόδοντα που ανακάλυψε ο Σεθ Κόλλινγκ

Η κνήμη του μαστόδοντα που ανακάλυψε ο Σεθ Κόλινγκ

Είναι γεγονός ότι παλαιοντολόγοι εξακριβώνουν πολλά από τα δόντια των ζώων. Σε αυτή την περίπτωση του μαστόδοντα, η ερευνητική ομάδα ξέθαψε το επάνω μέρος του κρανίου, το οποίο είχε τραπεζίτες.

Με βάση την κατάσταση τους, μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ηλικία του ζώου. Ήταν 30 ετών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη.

Χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα σάρωσης με μικροϊνες, γενετιστές θα καθορίσουν το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο πέθανε ο μαστόδοντας.

Αν η ανάλυση δείξει ότι πέθανε  κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πιθανότατα ο θάνατος να οφείλεται στην πείνα ή σε κάποια αρρώστια.

Αν το ζώο πέθανε άνοιξη ή καλοκαίρι και ήταν αρσενικό, τότε πιθανότατα έχασε κάποια μάχη με άλλο αρσενικό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

«Οι θάνατοι το φθινόπωρο υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έχουν βάλει το χεράκι τους. Οι μαστόδοντες που έχουν βρεθεί και έχει αποδειχθεί ότι είχαν πεθάνει το φθινόπωρο, όλοι τους έφεραν σημάδια σφαγιασμού», αναφέρει ο Φίσερ.

Οι άνδρες κυνηγοί ή οι ρακοσυλλέκτες φαίνεται πως κατέσφαζαν τα ζώα και πετούσαν τα κουφάρια σε λίμνες, ώστε να διατηρηθούν και να καταναλωθούν σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η αμφισβήτηση της θεωρίας

Τμήμα σκελετού μαστόδοντα

Τμήμα σκελετού μαστόδοντα

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, αμφισβητούν τη μέθοδο του Φίσερ σχετικά με τα δόντια και θεωρούν ότι δεν μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για οποιοδήποτε ζήτημα.

«Είναι ένα ενδιαφέρον επιχείρημα, αλλά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», λέει η Ρος Μακφί, έφορος του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. «Δεν νομίζω ότι από τα δόντια μπορούμε να μάθουμε τα αίτια θανάτου. Στα οστά δεν έχουν βρεθεί χτυπήματα από τόξα ή σημάδια επίθεσης από ανθρώπους. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο».

Οι μαστόδοντες ήταν φυτοφάγα θηλαστικά, αλλά είχαν σουβλερά δόντια για να τρώνε κλαριά και θάμνους

Μαστόδοντας

Για το δάσκαλο Σεθ Κόλλινγκ πάντως, ήταν αρκετό το ότι βρήκε την κνήμη του μαστόδοντα με τους μαθητές του.

«Ήταν συναρπαστικό. Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω παλαιοντολόγος, οπότε το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα», δήλωσε.

Οι μαστόδοντες θεωρούνται συγγενείς με τους ελέφαντες της Βόρειας Αμερικής και εξαφανίστηκαν πριν από 10.000 χρόνια.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu