Τα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου οφείλουν τη δημιουργία τους στους πειρατές. Οι κάτοικοι γλύτωσαν από τις επιδρομές και ο Βαμβακάρης, που έζησε εκεί, έγραψε τη Φραγκοσυριανή

Τα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου οφείλουν τη δημιουργία τους στους πειρατές. Οι κάτοικοι γλύτωσαν από τις επιδρομές και ο Βαμβακάρης, που έζησε εκεί, έγραψε τη Φραγκοσυριανή
Η Άνω Σύρος είναι ο πρώτος οικισμός του νησιού, ο οποίος άρχισε να δημιουργείται τον 8ο αιώνα μ.Χ στον έναν από τους δύο φυσικούς λόφους που βρίσκονται πάνω από το λιμάνι της σημερινής Ερμούπολης.

Οι κάτοικοι προτίμησαν την περιοχή καθώς, λόγω της θέσης της, ήταν ένα φυσικό φρούριο που τους παρείχε ασφάλεια σε ενδεχόμενη επιδρομή.

Τα σπίτια, ακόμα και σήμερα, είναι χτισμένα τα ένα ακουμπισμένο στο άλλο και σε επίπεδα, ώστε οι εξωτερικοί τοίχοι αυτών που βρίσκονται κάτω- κάτω, να αποτελούν οχύρωση για ολόκληρο τον οικισμό.

Την περίοδο που η πειρατεία βρισκόταν σε έξαρση, οι κάτοικοι έκλεισαν τις φυσικές εισόδους (Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σα μπαστιάς, Σκαλάκια) με ξύλινες πόρτες για να προστατευτούν. Ο πρώτος οργανωμένος οικισμός δημιουργήθηκε στις αρχές του 1200 από τους Βενετούς.

Syros Ano

Ο “Σαν Τζόρτζης”

Οι ντόπιοι, που ήδη κατοικούσαν στην περιοχή, ασπάστηκαν τον καθολικισμό, αλλά διατήρησαν την ελληνική γλώσσα.

Γι’ αυτό η παρουσία καθολικών χριστιανών στο νησί είναι έντονη μέχρι τις ημέρες μας.

Κατά τον μεσαίωνα χτίστηκε στην κορυφή του λόφου η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που σήμερα, εκτός από θρησκευτικό σύμβολο, αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες και για τη μοναδική θέα που προσφέρει.

Λόγω της ύπαρξης της εκκλησίας στην κορυφή του, ο λόφος ονομάζεται από τους Συριανούς “Σαν Τζόρτζης”.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Άνω Σύρου, την καθιστά ελκυστική στους επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν βόλτες στα γραφικά στενά της.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συχνά χάνουν τον δρόμο, αλλά όταν περιπλανιέσαι σε ένα τόσο όμορφο μέρος, δεν έχει και πολλή σημασία.

Syros VamvakarisΗ Άνω Σύρος είναι επίσης γνωστή ως η συνοικία του Μάρκου Βαμβακάρη, μιας και εκεί έζησε, αλλά και τραγούδησε ο μεγάλος ρεμπέτης.

Στις μέρες μας, στην περιοχή στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο το οποίο εκθέτει προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα και φωτογραφίες του Βαμβακάρη.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Σκύλα με έκανες ρεζίλι, βρε, στον πασά και στο βεζίρη». Ο Μάρκος Βαμβακάρης χώρισε την πρώτη του γυναίκα γιατί τον απατούσε κατ΄ εξακολούθηση. Πώς τον τιμώρησε η Καθολική Εκκλησία

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.