Τα λείψανα 228 αγνοουμένων από τον ισπανικό εμφύλιο βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους. Κάποιοι βρέθηκαν με τις μπότες στα πόδια. Το δράμα των οικογενειών που τους αναζητούσαν από το 1939 (φωτο)

Ισπανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν και προχώρησαν στην εκταφή λειψάνων από ομαδικούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και τη δικτατορία του στρατηγού Φράνκο.
Οι εκταφές αυτές, σε ένα κοιμητήριο του Βαγιαδολίδ της κεντρικής Ισπανίας, έγιναν ενώ εντείνονται οι προσπάθειες εθελοντών και οργανώσεων των θυμάτων να ρίξουν φως στο αιματοβαμμένο παρελθόν της χώρας και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες που ακόμη και σήμερα ψάχνουν συγγενείς τους.
Μέχρι στιγμής, από τον Απρίλιο του 2016, έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί τέσσερις ομαδικοί τάφοι στο Βαγιαδολίδ. Συνολικά βρέθηκαν 228 λείψανα. Οι τάφοι αυτοί πιστεύεται ότι είναι κάποιοι από τους 2.000 ομαδικούς τάφους που υπάρχουν σε όλη την Ισπανία και χρονολογούνται από τον εμφύλιο.

Ορισμένοι από τους σκελετούς φορούσαν ακόμη στα πόδια τους σαπισμένες δερμάτινες μπότες.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι έως και 500.000 μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Μετά τη λήξη του πολέμου δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι του καθεστώτος εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν.
«Ελπίζω ότι από την ιατροδικαστική εξέταση θα βρούμε ποιοι ήταν» οι άνθρωποι αυτοί, είπε ο Χούλιο δελ Όλμο που συμμετείχε στις ανασκαφές. Την εκταφή χρηματοδότησαν εν μέρει οι τοπικές αρχές του Βαγιαδολίδ.
Μια άλλη, μικρότερη ανασκαφή έγινε στο χωριό Ουέσκα, κοντά στη Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, κατόπιν αιτήματος ενός άνδρα που αναζητά έναν θείο του. Εκεί βρέθηκαν δύο λείψανα.

Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 1936 με την εξέγερση του στρατού και ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 1939 με την ήττα των αριστερών και φιλελεύθερων δυνάμεων που κατείχαν την εξουσία και τη νίκη των εθνικιστών του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, που επέβαλε δικτατορία.

Πηγή: Το Βήμα, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια