Τα μωρά του Βερολίνου γνωρίζουν τους παππούδες τους από την άλλη πλευρά της πόλης. Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία με τους νεαρούς γονείς που σηκώνουν τα παιδιά πάνω από το τείχος (βίντεο)

Τα μωρά του Βερολίνου γνωρίζουν τους παππούδες τους από την άλλη πλευρά της πόλης. Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία με τους νεαρούς γονείς που σηκώνουν τα παιδιά πάνω από το τείχος (βίντεο)
Μια γυναίκα και ένας άντρας κρατούν τα δυο βρέφη όσο πιο ψηλά μπορούν. Το ένα μωρό πατά πάνω στο κεφάλι της μητέρας του.

Ο φωτογράφος αποτυπώνει μια αποκαλυπτική και γεμάτη ένταση στιγμή πίσω από το τείχος του Βερολίνου, που χώρισε οικογένειες, γειτονιές, δρόμους ακόμα και ποτάμια. Όπως θυμούνται οι Βερολινέζοι που έζησαν την αγριότητα αυτού του διαχωρισμού: “Το Δυτικό Βερολίνο ήταν σαν ένα νησί που περιβαλλόταν εξολοκλήρου από την Ανατολική Γερμανία”.

Όλα τα σημεία διέλευσης έκλεισαν από τις 26 Αυγούστου 1961 έως τις 17 Δεκεμβρίου 1963.

Το νεαρό ζευγάρι της φωτογραφίας προσπαθεί να επικοινωνήσει με την απέναντι πλευρά. Ο άνδρας και η γυναίκα θέλουν να δείξουν στους γονείς τους τα νεογέννητα παιδιά τους.

Δίπλα τους στέκεται μια γυναίκα που φορά ιατρική μπλούζα και πιο πίσω μια άλλη γυναίκα έχει ανέβει πάνω σε μια καρέκλα και παρακολουθεί τους παππούδες που βρίσκονται στο ανατολικό μέρος.

Κανένας κάτοικος του Δυτικού Βερολίνου, δεν μπορούσε να επισκεφτεί το ανατολικό κομμάτι της Γερμανίας. Φυσικά ούτε και το αντίστροφο. Όταν χωρίστηκε η Γερμανία, η Σοβιετική ένωση πήρε το ανατολικό τμήμα, αλλά οι σύμμαχοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν ολόκληρη την πρωτεύουσα. Ο αποκλεισμός του Βερολίνου, έγινε σταδιακά την περίοδο του 1948 – 1949, όταν οι Σοβιετικοί μπλόκαραν κάθε πρόσβαση στο δυτικό τμήμα.

Όλο αυτό το διάστημα, το μόνο που περνούσε χωρίς έλεγχο, ήταν ο αέρας. Έτσι, τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και ότι άλλο χρειαζόταν έφταναν με αεροπλάνο.Υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 χιλιάδες πτήσεις ανεφοδιασμού.

Μετά το 1953 το Βερολίνο ήταν η μόνη ελπίδα διεξόδου των κατοίκων της Ανατολικής Γερμανίας προς την δύση. Τα 3,5 εκατομμύρια Ανατολικογερμανών που άφησαν το Βερολίνο μέχρι το 1961, ανέρχονταν περίπου στο 20% του πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας. Ήταν κυρίως γιατροί, μηχανικοί, καθηγητές και δικηγόροι που προτίμησαν την φυγή, αφήνοντας πίσω αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα και τις οικογένειές τους.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ από το 1961, με την προσπάθεια των κατοίκων της Ανατολικής Γερμανίας να διαφύγουν στην δυτική πλευρά, μέσα στην κρίση του Βερολίνου:

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: RareHistoricalPhotos

berlin-gierl-guards-700x525

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Μια γυναίκα έχει περάσει από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο και ξεσπά διαμάχη μεταξύ των αστυνομικών. Πώς ένας κάτοικος της ανατολικής πλευράς μπορούσε να επισκεφθεί την άλλη. Τι μαρτυρούν τα όπλα και οι στολές τους

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.