Τα πέντε ονόματα για τα Σκόπια που τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, με αγγλικούς και σλαβικούς όρους. Διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα

news247

Πέντε ονόματα για την ονομασία των Σκοπίων πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mkd.mk, τα ονόματα φέρονται να είναι:

 Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο τελευταία εκφράζουν τις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών. Επίσης, ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος αναφέρει ότι το πακέτο της λύσης που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ περιλαμβάνει δέσμη προτάσεων στα αγγλικά και στα σλάβικα -όλες με τον όρο Μακεδονία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «Novamacedonia», το «Uppermacedonia» και το «Northern Macedonia».

 Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στη λύση και αυτή πλέον πρέπει να θεωρείται η βάση των συνομιλιών από εδώ και στο εξής.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα.

Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ενώ οι δύο διαπραγματευτές είχαν από νωρίς το πρωί στα χέρια τους τις προτάσεις και είχαν τον χρόνο να τις μελετήσουν πριν από τη συνάντηση.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέδωσε καμία μαγική λύση, καθώς όλες οι προτάσεις του σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών στο παρελθόν. Έκανε λόγο για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία και μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Πληροφορίες από τα Σκόπια έλεγαν ότι το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς η κυβέρνηση Ζααεφ διεμήνυσε ότι είναι αδύνατον αυτή η απόφαση να περάσει κοινοβουλευτικά από τη Βουλή των Σκοπίων.

Το βέβαιο είναι η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει, καθώς ο Μάθιου Νίμιτς έδωσε περιθώριο δυο μηνών για να γίνουν οι διαβουλεύσεις.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Την ίδια ώρα, πλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του «Εθνους της Κυριακής» ότι απο τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας εξαρτάται η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έκανε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γενς Στολντεμπεργκ βρίσκεται στα Σκόπια από χτες και αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα ομιλία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Εναντίον της παρουσίας του γίνονται σήμερα διαδηλώσεις στην πόλη των Σκοπίων.

 

Μήνυμα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

“Τo ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA».

Απέκλεισε δε κατηγορικά το ενδεχόμενο να λάβει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του αυτή.

Το ΝΑΤΟ από την περασμένη Κυριακή είχε στείλει μήνυμα μέσω τους Εθνους της Κυριακής στα Σκόπια ότι θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ όταν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης στο news247: Βούτσης: ‘Όχι, όχι, όχι’ σε δημοψήφισμα για Σκοπιανό

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια