Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Israa Al-Ghomgham είναι ακόμη ζωντανή. Τα δημοσιεύματα για τον αποκεφαλισμό της ακτιβίστριας  από τη Σαουδική Αραβία, στις 19 Αυγούστου 2018, δείχνουν ότι είναι ψευδή.

Όπως δήλωσε η αδελφή της ακτιβίστριας στα ΜΜΕ αυτά τα ψευδή δημοσιεύματα έχουν αναστατώσει την οικογένεια και δεν κάνουν καλό στην υπόθεσή της. Στις 28 Αυγούστου η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι η ακτιβίστρια δεν εκτελέστηκε στις 19 Αυγούστου και δεν έχει ακόμη καταδικαστεί σε θάνατο μέχρι αυτή τη στιγμή.

Πως δημιουργήθηκε η ψευδής είδηση

Τον Αύγουστο του 2018 διασκορπισμένες διαδικτυακές αναφορές σημείωναν ότι οι Σαουδικές αρχές εκτέλεσαν τη γνωστή ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Israa al-Ghomgham, η οποία πολλές φορές αναφέρεται και ως . Συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου το Fort Russ News έγραφε:
«Σαουδικές πηγές όπως και το παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν τις αναφορές ότι η ακτιβίστρια Israa Al-Ghomgham εκτελέστηκε υπό τις εντολές εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας. To FRN έχει στην κατοχή του βίντεο που δείχνει τον εκτελεστή να τοποθετεί την ακτιβίστρια μπρούμητα στο πάτωμα λίγο πριν την αποκεφαλίσει. Το βίντεο δε θα δημοσιευτεί σεβόμενο τη νεκρή».

Τρεις μέρες νωρίτερα το Young Journalists Club τιτλοφορούσε: «Η Σαουδική Αραβία αποκεφάλισε την Israa Al-Ghomgham σε δημόσια θέα. Στην περίπτωση αυτή ο λογαριασμός στο Τουίτερ The Thefreethoughts δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε τον εκτελεστή λίγο πριν την αποκεφαλίσει.

Όλες αυτές οι δημοσιεύσεις είναι ψευδείς. Το βίντεο που έχει δημοσιευτεί δείχνει την εκτέλεση της Laila Bint Abdul Muttalib Basim, μια γυναίκα Βιρμανή, που αποκεφαλίστηκε στη Μέκκα το 2015, παρά το γεγονός ότι δήλωνε αθώα στις κατηγορίες ότι σκότωσε τη θετή κόρη της. Το Russ News αναθεώρησε την είδηση που αρχικά είχε βγάλει, δηλώνοντας πως οι πηγές που είχε μάλλον είναι λανθασμένες. Την είδηση κατέρριψε και το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η Israa al-Ghomgham, δεν εκτελέστηκε στις 19 Αυγούστου και δεν έχει ακόμη καταδικαστεί σε θάνατο μέχρι αυτή τη στιγμή.

Οι κατηγορίες και ο πιθανός αποκεφαλισμός

Η Israa Al-Ghomgham μαζί με τον σύζυγό της Moussa al-Hashem και άλλους κρατούνται στις φυλακές του Ριάντ από τον Δεκέμβριο του 2015 όταν συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής τους στη διοργάνωση αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών στην ανατολική επαρχία Qatif κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Δικάστηκαν από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο (SCC) στο Ριάντ στις 6 Αυγούστου 2018 όπου ο εισαγγελέας πρότεινε τη θανατική ποινή για έξι κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων των Israa Al-Ghomgham και του συζύγου της Moussa al-Hashem.

Οι ακτιβιστές τώρα ασκούν πιέσεις για να ανατραπεί η απόφαση στην έφεση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο 2018. Εάν η ποινή γίνει δεκτή, η απόφαση θα περάσει στον βασιλιά Σάλμαν, ο οποίος συνήθως επικυρώνει όλες τις θανατικές ποινές στο βασίλειο. Η Σαουδική Αραβία, η οποία διεξάγει εκτελέσεις με αποκεφαλισμό των ενόχων, δεν έχει ποτέ επιβάλει τη θανατική ποινή σε μια γυναίκα. Εάν αποκεφαλιστεί η Israa Al-Ghomgham, θα είναι η πρώτη φορά που το βασίλειο θα εκτελέσει μια γυναίκα.

Οι διεθνείς ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία να εφαρμόσει ένα δίκαιο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ριάντ διεξήγαγε σχεδόν 150 εκτελέσεις μόνο το 2017 και έρχεται τρίτο πίσω από την Κίνα και το Ιράν. Παραδόξως, το Βασίλειο δεν έχει καταδικάσει ποτέ κανένα μέλος του ISIS σε θάνατο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here