Το δράμα των Αφγανών που ανέλαβαν χρέη μεταφραστή του Ελληνικού στρατού στην Καμπούλ. Ζουν με τον τρόμο. Ένας διερμηνέας έχασε το παιδί του, σε ναυάγιο προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα

Το δράμα των Αφγανών που ανέλαβαν χρέη μεταφραστή του Ελληνικού στρατού στην Καμπούλ. Ζουν με τον τρόμο. Ένας διερμηνέας έχασε το παιδί του, σε ναυάγιο προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα

2014. Η αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν ολοκληρώνεται. Πίσω όμως έμειναν χιλιάδες Αφγανοί που εργάζονταν για τις δυτικές δυνάμεις ως μεταφραστές. Μόνο οι αμερικανοί είχαν εκδώσει τρεις χιλιάδες ειδικές άδειες μεταφραστών.

Μια από τις χώρες που συμμετείχαν στη Νατοϊκή αποστολή με ειρηνευτική δύναμη ήταν και η Ελλάδα. Η ελληνική αποστολή ολοκληρώθηκε το 2012, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τη τύχη των 5 Αφγανών που δούλεψαν ως μεταφραστές του Ελληνικού στρατού.

Οι Αφγανοί που εργάστηκαν στον ελληνικό στρατό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι μεταφραστές του ελληνικού στρατού ζουν φοβισμένοι τα αντίποινα από τους Ταλιμπάν και οι προοπτικές για εργασία και ασφαλή διαμονή στην ίδια τη χώρα τους είναι σχεδόν μηδαμινές.

Οι μεταφραστές ανήκαν στην ομάδα ελληνικών συμβούλων και συνδέσμων.

Ένας από αυτούς είναι ο 27 χρονος Ραχμάν.

“Πολλοί από τους μεταφραστές που είναι από άλλες επαρχίες, έξω από την Καμπούλ, έχουν δολοφονηθεί. Πολλές από τις οικογένειες τους έχουν δεχτεί απειλές”, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα. 

Η ομάδα των μεταφραστών συμμετείχε στην εκπαίδευση των Αφγανικών ενόπλων δυνάμεων από τους Έλληνες. Πλέον ζουν στη Καμπούλ, την πιο ασφαλή περιοχή της χώρας .

Οι Ταλιμπάν μέχρι σήμερα είχαν στοχοποιήσει όλους τους Αφγανούς  που δούλευαν για το ΝΑΤΟ άρα  και τους μεταφραστές που εργάζονταν για τις ελληνικές δυνάμεις.

Ο ταγματάρχης Ευάγγελος Σαλαμπάσης, είχε μιλήσει το 2014 για τους αφγανούς μεταφραστές που χρησιμοποίησε η ελληνική δύναμη.

Ο Βάις είναι ο μόνος από τους πέντε που μιλά ελληνικά. YouTube

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας ήμασταν στενά δεμένοι μεταξύ μας και αποτελούσαν, να μην πω το δεξί αλλά το αριστερό μας χέρι, που έπρεπε να κάνει με το δεξί όλες τις δουλειές. Βρίσκονταν μαζί μας όπου και να πηγαίναμε, ήταν υποχρεωτικό για να εκτελέσουμε την αποστολή μας εκεί να έχουμε τη συνεργασία τους και μάλιστα σε πάρα πολύ καλό επίπεδο”.

Ένας άλλος μεταφραστής ήταν ο Βάις, ο μόνος από τους πέντε που μιλούσε ελληνικά: “Αν μας πιάσουν, αν καταλάβουν ότι δουλέψαμε για ISAF (Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια), έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μείνουμε ζωντανοί”, μας ενημέρωσε.

Το θέμα των μεταφραστών είναι μέχρι και σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ .

Η Αμερική, ως κίνητρο, έχει χορηγήσει ως τώρα πάνω από 3.000 άδειες παραμονής στις ΗΠΑ σε μεταφραστές, το ίδιο και ο Καναδάς με τη Νέα Ζηλανδία.

Η άγνωστη τύχη των μεταφραστών στο Αφγανιστάν

Άλλες χώρες όπως η Γερμανία δεν έχουν χορηγήσει άδεια σε κανένα μεταφραστή τους, θεωρώντας ότι δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία συγκεντρώθηκαν 80.000 και 66.000 υπογραφές αντίστοιχα για τη σωτηρία των μεταφραστών που δούλεψαν για τον Βρετανικό και Ισπανικό στρατό.

Το 2012, οι Αφγανοί μεταφραστές άρχισαν να ρωτάνε τους Έλληνες στρατιώτες για το πώς μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα.

” Δυστυχώς δεν είναι στις αρμοδιότητες μου, ήταν η απάντησή του.

Η συμβουλή μου ήταν να απευθυνθούν στην ελληνική πρεσβεία στο Πακιστάν, έχοντας όλα τα πιστοποιητικά από τη δική μου ομάδα και από τους προηγούμενους διοικητές και να πει πως έχει εργαστεί με την ελληνική ομάδα και αν θα υπήρχε δυνατότητα να τον βοηθήσουν από εκεί”, κατέληξε ο ταγματάρχης Σαλαμπάσης.

Το 2015, το υπουργείο άμυνας είχε στείλει τα στοιχεία των μεταφραστών του ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η αποστολή των στοιχείων έγινε προκειμένου να εκδοθεί βίζα και  να γίνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι απαραίτητη για την είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα, όσων διερμηνέων της ελληνικής δύναμης, το επιθυμούσαν.

Το 2012, οι Αφγανοί μεταφραστές άρχισαν να ρωτάνε τους Έλληνες στρατιώτες για το πώς μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα. YouTube

Αν και δόθηκαν πολλές υποσχέσεις και υπήρξε ευαισθησία από κάποιους πολιτικούς, τελικά δεν δόθηκαν άδειες παραμονής.

To 2016 τα ίχνη ενός από τους μεταφραστές εντοπίστηκαν στην Τουρκία.

Είχε προσπαθήσει να περάσει στην Ελλάδα με το την οικογένειά του.

Πενήντα πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν στη βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη. Όλοι οι επιβαίνοντες διασώθηκαν από τη τουρκική ακτοφυλακή το επόμενο πρωί. Το παιδί του μεταφραστή όμως πέθανε. Είχε υποστεί ανακοπή.

“Αν μας πιάσουν, αν καταλάβουν ότι δουλέψαμε για ISAF (Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια), έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μείνουμε ζωντανοί”, αναφέρουν οι μεταφραστές που μένουν στο Αφγανιστάν. YouTube

Οι υπόλοιποι 5 μεταφραστές παραμένουν στην Καμπούλ. Όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους ζουν με την ανασφάλεια και τον φόβο των αντιποίνων.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Πληροφορίες αντλήθηκαν από: Καθημερινή

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν. 15 χιλιάδες Σοβιετικοί έχασαν τη ζωή τους, αφήνοντας ένα εκατομμύριο νεκρούς Αφγανούς. Ο πόλεμος που δημιούργησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το «Βιετνάμ της ΕΣΣΔ» 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu