Τo ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη ήταν ένα από τα ελάχιστα σπίτια που σώθηκαν στην καταστροφή του 1922. Εγκαινιάστηκε μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τις νέες θηριωδίες των Τούρκων

Τo ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη ήταν ένα από τα ελάχιστα σπίτια που σώθηκαν στην καταστροφή του 1922. Εγκαινιάστηκε μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τις νέες θηριωδίες των Τούρκων
Το ανακαινισμένο ελληνικό προξενείο της Ελλάδας που εγκαινιάστηκε από την Έλληνα υπουργό εξωτερικών, έχει ξεχωριστή ιστορία και συνδέεται με το δράμα του Ελληνισμού της Μικρασίας. Βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στην περιοχή Πούντα, στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ.

Η οικία του Εμμανουήλ Καπετανάκη, ήταν ένα από τα λίγα ελληνικά σπίτια που σώθηκαν στην καταστροφή του 1922. Αργότερα, το 1955, μετά τις νέες θηριωδίες των Τούρκων σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, έγινε έδρα του ελληνικού προξενείου καθώς το προηγούμενο κτίριο λεηλατήθηκε από τον όχλο των Σεπτεμβριανών. Το κτήριο λειτούργησε για δεκαετίες αλλά το 2003 εγκαταλείφθηκε λόγω στατικών προβλημάτων. Πρόσφατα αναστηλώθηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Μάλιστα την έναρξη των εργασιών ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ελληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στο ανακαινισμένο κτήριο του προξενείου. Υποδέχονται τούρκους διαδηλωτές που συμπαρίστανται για την τραγωδία στο Μάτι

Το κτήριο Καπετανάκη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε πλήρως τον Σεπτέμβριο του 1922.

Το ελληνικό προξενείο πρίν απο την ανακαίνισή του

Ας σημειωθεί ότι το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτήριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, στο νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτήριο Καπετανάκη. Τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτηρίου. Μάλιστα απευθυνόμενος προς το πρέσβη κ. Καλλέργη ζήτησε ευγγνώμη για τις καταστροφές του όχλου στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη κατα την διάρκεια των Σεπτεμβριανών λέγοντας :

εμπνεόμενος από τα φιλικά αισθήματα υψώνω την ελληνικήν σημαία εν ονόματι της τουρκικής Δημοκρατίας ενεργών έτσι την ηθική  αποκατάσταση των ασεβών ενεργειών οι οποίες έλαβαν χώρα εντός του εδάφους μας κατά τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου

Την αναστήλωση του κτηρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ. Δίπλα στο ελληνικό κτήριο βρίσκεται το παλαιό κτήριο του γερμανικού Γενικού Προξενείου.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.