Το εντυπωσιακό κτίριο της καπνοβιομηχανίας στη Δρέσδη πήρε το όνομά της από μια πόλη της Ξάνθης. Ήταν το πρώτο κτίριο σκυροδέματος της Γερμανίας με τρούλο 20 μέτρων και 600 παράθυρα. Γιατί το αποκαλούσαν το “τζαμί του καπνού”;

Το εντυπωσιακό κτίριο της καπνοβιομηχανίας στη Δρέσδη πήρε το όνομά της από μια πόλη της Ξάνθης. Ήταν το πρώτο κτίριο σκυροδέματος της Γερμανίας με τρούλο 20 μέτρων και 600 παράθυρα. Γιατί το αποκαλούσαν το “τζαμί του καπνού”;
Ένα τεράστιο κτίριο δεσπόζει ανάμεσα στα κτίρια αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της Δρέσδης. Θυμίζει τα κτίρια της Ανατολής και ονομάζεται “Γιενιτζέ” από την ελληνική πόλη Γενισέα του Νομού Ξάνθης που βρίσκεται κοντά στον Νέστο ποταμό και την λίμνη Λίμνη Βιστωνίδα.

Χτίστηκε το 1909 από τον Γερμανοεβραίο, Hugo Zietz για να στεγάσει την επιχείρησή του. Ο Ζietz είχε ιδρύσει από το 1886 στην Δρέσδη μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Γερμανίας.

Αρχές του 20ου αιώνα προσέλαβε τον αρχιτέκτονα, Martin Hammitzsch για να σχεδιάσει ένα κτίριο που θα αποτελούσε διαφήμιση για τις ανατολικές ποικιλίες καπνού. Ήθελε το κτίριο να θυμίζει τα ισλαμικά τεμένη της Γενισέας και της Ανατολής και όχι ένα συνηθισμένο εργοστάσιο της Δύσης.

Το 1909 το Γιενιτζέ  ανεγέρθηκε και ήταν το πρώτο κτίριο σκυροδέματος της Γερμανίας.

Το κτίριο θύμιζε τις πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απ’όπου η βιομηχανία προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες καπνού

Το κτίριο θύμιζε τις πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας απ’όπου η βιομηχανία προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες καπνού

Στο υπόγειο του κτιρίου γινόταν η επεξεργασία του καπνού, στον δεύτερο όροφο και στον τρίτο η κοπή και η παρασκευή των τσιγάρων.

Η φωτογραφία του κτιρίου χρησιμοποιήθηκε στις διαφημιστικές καμπάνιες  και προκαλούσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Δρέσδης.

Οι Γερμανοί το αποκαλούσαν το “Τζαμί του καπνού”, ενώ ο ιδιοκτήτης του το ονόμασε “Γιενιτζέ”, όπως και την επιχείρησή του από τα εξαιρετικά καπνά της Γενισέας.

Έχει 600 παράθυρα και έναν γυάλινο τρούλο που φτάνει τα 20 μέτρα.

Έχει 600 παράθυρα και έναν γυάλινο τρούλο που φτάνει τα 20 μέτρα

Η Γενισέα

Την περίοδο της τουρκοκρατίας η Γενισέα ονομαζόταν “Γιενιτζέ Καρασού” και ήταν το κέντρο παραγωγής καπνού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο καπνός που εξαγόταν από την περιοχή της Ξάνθης είχε το όνομα της πόλης  «Γιενιτζέ» και θεωρούταν ο “βασιλέας των καπνών”. Οι Τούρκοι αποκαλούσαν τα καπνά της “χρυσόφυλλα”.

Clipboard01

Τότε οι περισσότεροι κάτοικοι της Θράκης εργαζόταν ως καπνεργάτες στα χωράφια. Οι Οθωμανοί γαιοκτήμονες εκμεταλλεύτηκαν τα εδάφη της περιοχής και ξεκίνησαν να καλλιεργούν καπνό ήδη από τον 16ο αιώνα.

Τον 18ο αιώνα σε όλη τη Θράκη είχαν ιδρυθεί μεγάλες καπνοβιομηχανίες και είχαν χτιστεί καπναποθήκες όπου γινόταν η διαλογή και ο διαχωρισμός του καπνού έως ότου έρθει η ώρα της πώλησης.

Οι μεγάλες καπνεμπορικές εταιρείες του εξωτερικού αγόραζαν τον εκλεκτό καπνό της Γενησέας, που θεωρούταν από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο.

Στη Θράκη αναπτύχθηκε η καλλιέργεια της "ανατολικής ποικιλίας καπνού" του μπασμά

Στη Θράκη αναπτύχθηκε η καλλιέργεια της “ανατολικής ποικιλίας καπνού” του μπασμά

Η επιχείρηση πουλήθηκε το 1924 στην Reemtsma group. Μεγάλο μέρος του κτιρίου καταστράφηκε κατά τον βομβαρδισμό της Δρέσδης το 1945. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου χρησιμοποιήθηκε ξανά ως αποθήκη καπνού από τους Σοβιετικούς.

Τη δεκαετία του ’90 επισκευάστηκε και πλέον στεγάζει ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά δεν παύει να θυμίζει τις πόλεις της Ανατολής.

proiontaΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Η Ελλάδα δεν παράγει μόνο λάδι, σταφύλια και ελιές. Οι δέκα πρωτοποριακές ελληνικές παραγωγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ξένες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.