Το μεσαιωνικό χωριό της Κέρκυρας που ερημώθηκε την δεκαετία του 50 και ξανακατοικείται. Ο ρόλος δύο Ολλανδών

Το μεσαιωνικό χωριό της Κέρκυρας που ερημώθηκε την δεκαετία του 50 και ξανακατοικείται. Ο ρόλος δύο Ολλανδών

Για πάνω από μισό αιώνα, η Παλιά Περίθεια είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Σήμερα, το ιστορικό χωριό – φάντασμα της Κέρκυρας αναγεννάται.

Η αρχαία ιστορία του ξεκινά από το 300 π.Χ. Τότε, τα παράλια της Κέρκυρας επλήγησαν από ένα μεγάλο τσουνάμι. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στο εσωτερικό του νησιού ένα ασφαλές καταφύγιο. Έτσι δημιουργήθηκε η Περίθεια.

Η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι το όνομα ετυμολογικά προέρχεται από το περί+θέα, μιας και ο οικισμός είναι θεατός από τα βουνά που τον περικλείουν.

Παλιά Περίθεια, χωριό, Κέρκυρα

Από το 1866 έως και το 1912, η Άνω Περίθεια αποτέλεσε την πρώτη έδρα του Δήμου Kασσωπαίων, ο οποίος περιελάμβανε διοικητικά σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας.. Wikimediamtx Commons

Ακμή

Η μαζική εγκατάσταση κατοίκων στην Περίθεια και η ανοικοδόμηση του χωριού έγινε στα χρόνια του Μεσαίωνα. Αυτή τη φορά οι βορειοκερκυραίοι έπρεπε να προστατευτούν από άλλους κινδύνους: τους πειρατές και τις ασθένειες.

Το υψόμετρο των 440 μέτρων σε συνδυασμό με τα βουνά περιμετρικά, τους παρείχε ασφάλεια, καθώς δεν είχαν άμεση επαφή με τη θάλασσα.

Για πολλά χρόνια οι ντόπιοι είχαν τα σπίτια τους στην Άνω Περίθεια και χαμηλότερα, στην Κάτω, τα χωράφια τους. Ζούσαν κυρίως από την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Νωρίς το πρωί κατηφόριζαν το βουνό για να πάνε να δουλέψουν και μόλις βράδιαζε επέστρεφαν.

Σταδιακά, ξεκίνησαν να χτίζουν σπίτια δίπλα στα χωράφια και να περνούν όλο και μεγαλύτερα διαστήματα του χρόνου στην Κάτω Περίθεια.

Ωστόσο, ο φόβος της ελονοσίας ήταν υπαρκτός. Γι’ αυτό και δεν εγκατέλειπαν μόνιμα το ορεινό χωριό.

Εγκατάλειψη

Η μαζική εγκατάλειψη του μεσαιωνικού χωριού ξεκίνησε το 1950, όταν η αντιμετώπιση των κουνουπιών έγινε αποτελεσματική και ο κίνδυνος της ελονοσίας στα πεδινά δεν ήταν μεγάλη απειλή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το χωριό είχε πλέον ερημώσει. Από Άνω Περίθεια μετονομάστηκε σε Παλιά Περίθεια. Η νέα ήταν η άλλοτε Κάτω Περίθεια όπου οι κάτοικοι είχαν τα χωράφια και τα εξοχικά τους.

Κοντά στη θάλασσα το κλίμα ήταν καλύτερο και οι δουλειές περισσότερες. Η άνοδος του τουρισμού επίσης συνέβαλε σημαντικά στην απόφαση μαζικής μετακίνησης.

Οι εκκλησίες, τα σπίτια και τα καταστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων υπήρχαν από την περίοδο του Μεσαίωνα, άδειασαν. Άντεξαν όμως καλά στον χρόνο.

Για πολλά χρόνια, η Παλιά Περίθεια ήταν ένα χωριό-φάντασμα.

Παλιά Περίθεια, χωριό, Κέρκυρα

Ο Άγιος Ιάκωβος στην Παλιά Περίθεια. YouTube

Αναγέννηση

Τα τελευταία χρόνια συνέβη κάτι παράδοξο.  Η εγκατάλειψη του μεσαιωνικού χωριού άρχισε να  προσελκύει τουρίστες. Το χωριό-φάντασμα μετατράπηκε σταδιακά σε τουριστικό προορισμό και απέκτησε θαυμαστές που ήθελαν να το εξερευνήσουν.

Δύο από αυτούς ήταν ο Μαρκ και η Σάσκια από την Ολλανδία. Είδαν για πρώτη φορά την Παλιά Περίθεια το 2009 και αμέσως την αγάπησαν. Έδωσαν την υπόσχεση να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην αναστήλωση του μεσαιωνικού κειμηλίου. Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψαν, εξασφάλισαν τις άδειες και αποκατέστησαν αρκετά σπιτάκια του χωριού. Δίχως να διαταράξουν την αισθητική και την εξωτερική εικόνα των κτισμάτων, εσωτερικά τα μετέτρεψαν σε πολυτελείς ξενώνες.

Παλιά Περίθεια, χωριό, Κέρκυρα

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την Περίθεια για να μετοικήσουν παραθαλάσσια, στην καρδιά της τουριστικής Κέρκυρας. Σήμερα το χωριό ξανακατοικείται από τουρίστες στα ανακαινισμένα σπίτια. YouTube

Και το πείραμα πέτυχε. Τουρίστες, μεταξύ των οποίων συγγραφείς και καλλιτέχνες, που αναζητούσαν την γαλήνη, βρήκαν στο μικρό χωριό το ιδανικό καταφύγιο.

Με τα χρόνια, πολλοί Περιθειώτες ακολούθησαν το παράδειγμα των Ολλανδών. Πλέον λειτουργούν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ το 35% των σπιτιών έχει αποκατασταθεί.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα, όπως ο Guardian και ο Independent, ανακάλυψαν το χωριό και έκαναν αφιερώματα για τη μοναδικότητά του.

Αρχική εικόνα: YouTube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.