Το πείραμα που απέδειξε ότι η επιθετική συμπεριφορά διαμορφώνεται από την οικογένεια, τους φίλους, τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο ακόμη και την τηλεόραση

Το πείραμα που απέδειξε ότι η επιθετική συμπεριφορά διαμορφώνεται από την οικογένεια, τους φίλους, τον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο ακόμη και την τηλεόραση
Την περίοδο 1961-63 ο Δρ. Αλμπερτ Μπαντούρα διεξήγαγε ένα πείραμα  στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εκείνη η περίοδος χαρακτηριζόταν από έντονες επιστημονικές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο που επηρέαζαν την ανθρώπινη συμπεριφορά οι γενετικοί, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η κοινωνική μάθηση. 

Ο Μπαντούρα λοιπόν θέλοντας να δείξει τον σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο που παίζει η μίμηση και η παρατήρηση στην συμπεριφορά πραγματοποίησε ένα πείραμα γνωστό ως το πείραμα της κούκλας Μπόμπο (φουσκωτή κούκλα με σχήμα μπαμπούσκας).

Η μελέτη αυτή αποτελεί απόδειξη του πώς τα παιδιά επηρεάζονται από τις παραστάσεις που βλέπουν στον κοινωνικό τους κύκλο ή και στην τηλεόραση. Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons 

Στο πείραμα συμμετείχαν 3 ομάδες 24 παιδιών (12 αγόρια και 12 κορίτσια) η καθεμία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπήρχαν 2 ενήλικες πρότυπα (ένας άντρας και μια γυναίκα) για να δουν την αντίδραση των παιδιών ανάλογα με το ίδιο ή το αντίθετο φύλο.

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε έναν ενήλικα να συμπεριφέρεται επιθετικά σε μία κούκλα Μπομπο και γενικά να παίζει με βίαιο τρόπο κλωτσώντας και πετώντας την.

Η δεύτερη ομάδα παρακολούθησε έναν ενήλικα που έπαιζε με ήρεμο και ειρηνικό τρόπο

και το τρίτο γκρουπ (ομάδα ελέγχου) δεν παρακολούθησε κάποιον ενήλικα, έπαιζε δηλαδή τη μονάδα σύγκρισης για τις 2 πρώτες ομάδες.

Ο Δρ. Αλμπερτ Μπαντουρα Πηγή εικόνας: Wikimediamtx Commons

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα παιδιά που παρατήρησαν το επιθετικό πρότυπο συμπεριφοράς προχώρησε σε περισσότερο βίαιες αντιδράσεις από τα παιδιά που παρακολούθησαν το μη-επιθετικό πρότυπο ή από τα παιδιά της ομάδας ελέγχου.

Κάτι άλλο που έδειξε η έρευνα, ήταν ότι τα αγόρια επέδειξαν μεγαλύτερη επιθετικότητα όταν εκτέθηκαν σε πρότυπα του ίδιου φύλου.

Η περίπτωση των κοριτσιών ήταν αξιοπερίεργη.

Τα κορίτσια λοιπόν είχαν λιγότερες πιθανότητες να μιμηθούν ένα γυναικείο πρότυπο όταν αυτό επεδείκνυε σωματική βία, αλλά περισσότερες όταν αυτό χρησιμοποιούσε λεκτική επίθεση.

Παρόλο που τα αγόρια ήταν σε γενικές γραμμές πιο επιθετικά, στατιστικά δεν υπήρχε μεγάλη διαφοροποίηση στη λεκτική βία μεταξύ των φύλων στο πείραμα.

Τα αποτελέσματα του πειράματος υποστηρίζουν και ενισχύουν την θεωρία του Μπαντούρα για την κοινωνική μάθηση. Δηλαδή τα παιδιά μαθαίνουν κοινωνικές συμπεριφορές και αντιδράσεις μέσω της διαδικασίας παρατήρησης, βλέποντας με άλλα λόγια πώς φέρονται οι γύρω τους.

Η μελέτη αυτή αποτελεί απόδειξη του πώς τα παιδιά επηρεάζονται από τις παραστάσεις που βλέπουν στον κοινωνικό τους κύκλο.

Η οικογένεια δηλαδή, το σχολείο, οι φίλοι ακόμη και η τηλεόραση διαμορφώνουν καθοριστικά τον χαρακτήρα.

Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από το πείραμα με την κούκλα Bobo:

Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: «Το απάνθρωπο πείραμα σοβιετικών επιστημόνων που ανάγκασαν κρατούμενους να μείνουν ξύπνιοι 15 μέρες». Η ιστορία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή αλλά… αποδείχθηκε φανταστική (hoax)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.