Το Τατόι χιονισμένο είναι ακόμη πιο όμορφο. Το κτήμα που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ, παραμένει αναξιοποίητο. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από το ανάκτορο

Το Τατόι χιονισμένο είναι ακόμη πιο όμορφο. Το κτήμα που το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 13 εκατ. ευρώ, παραμένει αναξιοποίητο. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από το ανάκτορο
Δεκαπέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, το αναξιοποίητο κτήμα των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι μας θυμίζει πόσο ωραίο είναι, ειδικά αυτές τις ημέρες, που έχει ντυθεί στα λευκά.

Η έπαυλη χτίστηκε την περίοδο 1884 – 1886 και χρησίμευε ως κύρια θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Είναι αντίγραφο του ανακτόρου του Πέτερχοφ

Το χιόνι έντυσε την πυκνή βλάστηση, αλλά και τα παρατημένα κτίρια που έτσι κρύβουν τις “πληγές”‘ τους. Η πτήση πάνω από το συμπαγές πευκοδάσος και ελατοδάσος αλλάζει χρώματα όταν συναντά τα αμπέλια και τον ελαιώνα. Το κτήμα στο Τατόι διαθέτει πλούσια βλάστηση όλων των ειδών, αποτέλεσμα της φροντίδας του πρώτου ενοίκου του, που ήταν ο βασιλιάς  Γεώργιος Α΄. Φύτεψε και άλλα δέντρα, όπως οξιές, πλατάνια και λεύκε ,που συνυπάρχουν αρμονικά με τους κέδρους και τα κυπαρίσσια.

Η περιοχή θα μπορούσε να ήταν σήμερα το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αττικής αλλά η τεράστια έκταση των 45.000 στρεμμάτων παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη.

Μέσα στην έκταση εντυπωσιάζει η θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας, στην οποία κατοικούσε συνήθως από τον Μάιο έως το φθινόπωρο. Μόνο το 1909-10 η βασιλική οικογένεια έμεινε και το χειμώνα στο Τατόι, λόγω των πολιτικών γεγονότων της εποχής, κυρίως όμως λόγω της πυρκαγιάς, που είχε καταστρέψει τα Ανάκτορα Αθηνών, τη σημερινή Βουλή.

Ο ναός της Αναστάσεως στο βασιλικό κοιμητήριο. Η βασίλισσα Όλγα συνέλαβε την ιδέα της ανέγερσής που ξεκίνησε το 1898-1899. Τον ναό ολοκλήρωσε το διάστημα 1950-1952 ο βασιλιάς Παύλος.

Η τύχη του κτήματος Τατοΐου  συνδέθηκε με τη νεοελληνική ιστορία και ακολούθησε τις πολιτικές περιπέτειες της χώρας. Σήμερα η τεράστια έκταση με το μοναδικό δάσος και τα σπουδαία κτίρια ανήκει στο δημόσιο.

Στις 23 Νοεμβρίου 2000, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε το δικαίωμα της πλήρους ιδιοκτησίας στην τέως βασιλική οικογένεια. Το Νοέμβριο του 2002 επανήλθε και όρισε ποσό αποζημίωσης 13.200.000 ευρώ. Το ποσό καταβλήθηκε και ο νέος ιδιοκτήτης του κτήματος, το ελληνικό δημόσιο, παρέλαβε το Τατόι στις 7 Μαρτίου 2003.

Η πλούσια δασική έκταση με τους αμπελώνες και τους ελαιώνες θα μπορούσε σήμερα να αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας για περίπατο και αναψυχή. Το Ανάκτορο να είναι Μουσείο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το δε κτήμα θα μπορούσε να παράγει πάλι κρασί, λάδι και τα διάσημα γαλακτοκομικά του προϊόντα. Ωστόσο παραμελήθηκε διαχρονικά, παραμένει αναξιοποίητο και εκτεθειμένο στην αδυσώπητη φθορά του χρόνου.

Δείτε το χιονισμένο Τατόι από ψηλά από το κανάλι του συνεργάτη μας Up Drones

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic.

Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school.

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Στα άδυτα του πρώην ανάκτορου στο Τατόι. Δείτε πως ήταν το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της Όλγας. Εντυπωσιακές εικόνες από τη σοφίτα – καταφύγιο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu