Το τέρας του Λόχνες, τα μακαρονόδεντρα του BBC και ο Νέρωνας που έκαψε τη Ρώμη. “Τα μικρά και μεγάλα ψέματα της ιστορίας” στη Μηχανή του χρόνου. Νέα εκπομπή (βίντεο)

Το τέρας του Λόχνες, τα μακαρονόδεντρα του BBC και ο Νέρωνας που έκαψε τη Ρώμη. “Τα μικρά και μεγάλα ψέματα της ιστορίας” στη Μηχανή του χρόνου. Νέα εκπομπή (βίντεο)
Μικρά και μεγάλα ψέματα της ιστορίας παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 13 Μαϊου στις 5 το απόγευμα από την ΕΡΤ1. Η εκπομπή καταγράφει γεγονότα που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι των ιστορικών βιβλίων και συχνά των Μέσων  Ενημέρωσης, τα οποία όμως είτε δεν συνέβησαν ποτέ, είτε εξελίχτηκαν με διαφορετικό τρόπο.

Δείτε την εκπομπή από το ert web:

Η “Μηχανή του Χρόνου” παρουσιάσε την ιστορία του τέρατος του Λοχ Νες που μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι ζει και βασιλεύει, στη γαλήνια λίμνη κοντά στο Ινβερνές της Σκωτίας. Αν και έγινε προσπάθεια με φωτογραφίες, φιλμ και βίντεο να πειστεί η κοινή γνώμη ότι υπάρχει, αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα η λίμνη αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος τουριστών από όλον τον κόσμο, που ταξιδεύουν εκεί για να δουν ένα πλάσμα που δεν υπήρξε ποτέ.

Αναπαράσταση του φανταστικού τέρατος

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του γίγαντα του Κάρντιφ της Νέας Υόρκης. Ένας άθεος διαφώνησε έντονα με έναν ιερέα σχετικά με ένα κεφάλαιο της Γέννεσης, το οποίο ανέφερε ότι η γη κατοικήθηκε αρχικά από γίγαντες. Μετά από αυτό άθεος αγρότης κατασκεύασε ένα γύψινο άγαλμα ύψους 3 μέτρων, το οποίο έθαψε στη γη για ένα χρόνο μέχρι την «τυχαία» ανακάλυψή του. Χιλιάδες Αμερικανοί έσπευσαν στο Κάρντιφ για να δουν από κοντά το γίγαντα, αλλά τελικά ο αγρότης παραδέχθηκε την απάτη του. Και όμως αυτό δεν πτόησε κανέναν και μέχρι σήμερα ο γίγαντας του Κάρντιφ, εκτίθεται σε μουσείο και αποτελεί αξιοθέατο για την περιοχή.

Ο γίγαντας ήταν … γύψινος

Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει επίσης την περίπτωση του ταλαντούχου ζωγράφου Ελμίρ Ντε Ορί, που έγραψε ιστορία πλαστογραφώντας διάσημα έργα ζωγραφικής. Ο Ντε Ορί πήγε την απάτη ένα βήμα παραπέρα, όταν αποφάσισε να μην αντιγράφει απλώς τους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, αλλά να δημιουργεί έργα με το δικό τους στυλ. Η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ και από τον Όρσον Ουέλς, όπου ο πλαστογράφος έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο αντέγραφε τους πίνακες και τους πωλούσε σε συλλέκτες.

Τα μακαρόνια περισυλλέγονται από τα κλαδιά των δέντρων. Η επική φάρσα του BBC

Η “Μηχανή του Χρόνου” ασχολείται επίσης και με τα μακαρονόδεντρα του BBC, που αποτελεί μια από τις θρυλικότερες φάρσες της τηλεόρασης. Το ρεπορτάζ που παρουσίασε το δίκτυο την πρωταπριλιά του 1957, έπεισε εκατομμύρια άγγλους ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα.

Η εγκληματική σιωπή στην έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το πυρηνικό ατύχημα που συνέβη το 1986, στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης που μόλυνε με ραδιενεργό νέφος πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρά το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της πολλά θύματα, οι σοβιετικές αρχές αρνούνταν να δημοσιοποιήσουν το γεγονός και προσπάθησαν να αποκρύψουν το μέγεθος της καταστροφής. Η Μηχανή του Χρόνου περιγράφει πως έγινε η  καθυστέρηση που υπήρξε μοιραία για όσους σοβιετικούς και ευρωπαίους εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Ο Νέρωνας δεν τραγουδούσε στην καταστροφή της Ρώμης , αλλά έτρεξε να βοηθήσει

Η εκπομπή ασχολείται επίσης και με ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της ιστορίας, που αφορά στην καταστροφή της Ρώμης το 67 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο ισχυρισμός αυτός ακολουθείται από την άποψη πως ο Νέρωνας τις μέρες της φωτιάς παρακολουθούσε εκστασιασμένος παίζοντας την αγαπημένη του άρπα. Η θεωρία αυτή μάλιστα εμφανίζεται σε ιστορικά βιβλία που γράφτηκαν έναν αιώνα μετά το θάνατό του. Η έρευνα των ιστορικών όμως απέδειξε ότι, όχι μόνο δεν έβαλε την φωτιά ο αυτοκράτορας που εκείνο το διάστημα έλειπε από τη Ρώμη, αλλά όταν το έμαθε έτρεξε και βοήθησε με κάθε τρόπο τους πυροπαθείς.

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής:

Στην εκπομπή μιλούν ο καθηγητής ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καμπουράκης, Έρση Βατού και Τίτος Αθανασιάδης, ο εικαστικός Χαράλαμπος Δερματάς και ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu