Το χωριό της Λακωνίας που εγκατέλειψαν οι κάτοικοι για να γλυτώσουν από τη φονική βεντέτα. Στο μοναστήρι και τα βουνά του έβρισκε καταφύγιο ο Κολοκοτρώνης (βίντεο drone)

Το χωριό της Λακωνίας που εγκατέλειψαν οι κάτοικοι για να γλυτώσουν από τη φονική βεντέτα. Στο μοναστήρι και τα βουνά του έβρισκε καταφύγιο ο Κολοκοτρώνης (βίντεο drone)
Ανάμεσα στις ψηλές πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων δεσπόζει το Πολύδροσο, ένα πανέμορφο χωριό της Λακωνίας. Περιτριγυρίζεται από πεύκα, αιωνόβια έλατα και πλούσια βλάστηση. Παλαιότερα ονομαζόταν Τσίντζινα και κατοικήθηκε πρώτη φορά κατά τη βυζαντινή  περίοδο.

Εκείνη την εποχή χτίστηκε και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Όταν οι Ενετοί κατέκτησαν εδάφη τις Πελοποννήσου στην Τσίντζινα ζούσαν μόλις 144 άνθρωποι.

Το 1715 οι Οθωμανοί εκδίωξαν τους Ενετούς από την περιοχή και το χωριό πέρασε στην κυριότητά τους.

Εκείνα τα χρόνια άρχισε η οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την κλωστουφαντουργία, την παραγωγή βαμβακιού, ξυλείας και μαλλιού και έκαναν εμπόριο στο εξωτερικό και στις αγορές του Μυστρά και της Τεγέας.

H Mονή των Aγίων Aναργύρων Πάρνωνος, που χρονολογείται στον 9ο μ.X. αιώνα, είναι η αρχαιότερη της Λακωνίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής

Οι  Γάλλοι περιηγητές στο Πολύδροσο

Τέλη του 17ου αιώνα δύο γάλλοι εξερευνητές που ταξίδεψαν στην Πελοπόννησο με κατεύθυνση τη Μονεμβασιά έκαναν μια στάση στα Τσιντζίνα.

Όπως έγραψαν στα απομνημονεύματά τους:

«Οι κάτοικοι ήταν φιλόξενοι. Συνήθιζαν να στέκονται σε ένα σημείο, όπου παρατηρούσαν τους ξένους, τους οποίους καλούσαν κοντά τους με το χτύπημα ενός θαλάσσιου κελύφους, ώστε να μάθουν ότι εκεί υπάρχει ένα χωριό που κρέμεται σε κάποιο βράχο”.

Λίγα χρόνια μετά, το 1806 ένας βρετανός αξιωματικός επισκέφτηκε το χωριό και παρατήρησε ότι υπήρχαν καλλιέργειες αμπελώνων, σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και σταφυλιών. Όπως ανέφερε, υπήρχαν 80 οικογένειες που ασχολoύνταν με την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και το εμπόριο ξύλου.

Τον χειμώνα το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του μετακομίζει στο ημιορεινό χωριό Γκοριτσά

Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, οι κάτοικοι του Πολύδροσου συμμετείχαν αμέσως στον αγώνα της Πελοποννήσου κατά του τουρκικού ζυγού.

Πολέμησαν σε σημαντικές μάχες και τάχθηκαν στο πλευρό του Κολοκοτρώνη στην ιστορική μάχη στα Δερβενάκια.

Το 1825, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Ισμαήλ Πασά, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφτηκε το χωριό και έζησε στα βουνά του Πάρνωνα μαζί με επιτελείς του, προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Μετά την απελευθέρωση, τα Τσιντζίνα αριθμούσαν 1.344 κατοίκους.

Μερικά χρόνια μετά, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν στα χωριά Γκοριτσά και στη Ζουπένα όπου ζούσαν από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1850 πολλοί μετανάστευσαν στην Αίγυπτο.

Η βεντέτα που οδήγησε στην ερήμωση

Αιτία για την εγκατάλειψη του χωριού στάθηκε και η βεντέτα που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο κυρίαρχες οικογένειες της Ζουπένας.

Οι Κουμουτζαίοι ήταν εξέχουσα οικογένεια του χωριού που είχε πολιτική εξουσία, ενώ η οικογένεια των Γερασιμαίων αποτελείτο από σπουδαίους στρατιώτες, οι οποίοι πολέμησαν στην επανάσταση, οι οποίοι είχαν επωφεληθεί σημαντικά από τη φιλία τους με εξέχουσα οικογένεια της Λακωνίας.

Η βεντέτα διήρκεσε αρκετά χρόνια και προκάλεσε τη διαίρεση του χωριού στα δύο και μια σειρά από βίαια επεισόδια που οδήγησε αρκετούς κατοίκους στην ξενιτιά.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι χτισμένη λίγο έξω από το χωριό

Τα επόμενα χρόνια κάτοικοι μετανάστευσαν στην Αμερική και ασχολήθηκαν με το εμπόριο φρούτων, γλυκών και παγωτών.

Σήμερα στο χωριό μένουν μόλις 50 κάτοικοι. Τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται από τους επισκέπτες που αγαπούν τη φύση και τις εξορμήσεις στον Πάρνωνα.

Οι επισκέπτες του χωριού έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στα στα λιθόστρωτα σοκάκια, να κάνουν πεζοπορία στον Πάρνωνα, και να επισκεφτούν τις ιστορικές εκκλησίες της περιοχής. Τα Τζίντζινα (Πολύδροσο) Λακωνίας απέχουν 225 χλμ από την Αθήνα μέσω Τρίπολης.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis

Όλες οι πτήσεις drone  ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom 

Δείτε βίντεο drone από το Πολύδροσο Λακωνίας και το εκκλησάκι του Αγίου  Ιωάννη, που αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο καθώς εκεί κρυβόντουσαν οι κάτοικοι στα χρόνια των επιδρομών του Ισμαήλ Πασά:

Διαβάστε επίσης: Οι πανέμορφοι διπλοί καταρράκτες που έχουν ύψος 25 μέτρα και είναι από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας. Βρίσκονται στην «πρωτεύουσα του νερού». Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από drone

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.