Βίντεο ντοκουμέντο με τους πορτοφολάδες του μετρό που έκαναν 4.000 κλοπές μέσα σε δέκα χρόνια! Πως προκαλούσαν τεχνητά συνωστισμό και εγκλώβιζαν το θύμα. Κατασχέθηκαν ήδη 498 πορτοφόλια

news247:

Στη δημοσιότητα, δόθηκαν μετά από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 49 μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
 Από τις Αρχές δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του ΜΕΤΡΟ, στο οποίο φαίνονται μέλη και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης.  Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ο τρόπος δράσης  που ακολουθούσαν οι πορτοφολάδες για να προκαλούν τεχνητά συνωστισμό και να αποσπούν στη συνέχεια πορτοφόλια.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση σύμφωνα με τη Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί αφενός στην αποτροπή της διάπραξης αναλόγων εγκληματικών ενεργειών και αφετέρου στη διαπίστωση και άλλων, αφού από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό προκύπτουν ενδεχόμενα αδικήματα και σε βάρος άλλων θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695542 και 210-8695537 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το χρονικό της υπόθεσης για την εξάρθρωση της μεγαλύτερης σπείρας πορτοφολάδων που εξαρθρώθηκε

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες σπείρες πορτοφολάδων που έδρασαν ποτέ στην Αττική, με τουλάχιστον δεκαετή δράση, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τζίρο, 4.000 κλοπές στο ενεργητικό τους, ενώ όλοι τους ήταν σεσημασμένοι και μπαινόβγαιναν στις φυλακές.

Αγαπημένοι τους στόχοι οι τουρίστες στον προαστιακό που έφευγαν από το αεροδρόμιο ή πήγαιναν σε αυτό, το ΜΕΤΡΟ, ο ΗΣΑΠ, τα πανηγύρια και οι μεγάλοι αγώνες ποδοσφαίρου κλπ. Ενδεικτικό είναι ότι έθεταν και στόχους, για παράδειγμα σε πανηγύρι στους Αγίους Θεοδώρους, που ο στόχος ήταν τα 2.000 ευρώ, μεταξύ τους οι πορτοφολάδες συμφωνούσαν να μην φύγουν αν δεν μαζέψουν τουλάχιστον 10.000 ευρώ…

Τα μέλη της σπείρας, στην πλειονότητά τους Αλβανοί, μοιράζονταν την λεία ενώ περιφερειακά μέλη που «προσλαμβάνονταν» κατά περιπτώσεις είχαν και ημερομίσθιο 20-30 ευρώ ασχέτως όγκου λείας.  Την ημέρα κατάφερναν να συλλέξουν κατά μέσο όρο 3.500 ευρώ από κλοπές που πολλές φορές τα υπερέβαιναν κιόλας, ενώ ένας απότακτος από το 2016 αστυνομικός που υπηρέτησε σε Αστυνομικά Τμήμα του κέντρου, προμηθευόταν κινητά τηλέφωνα που μεταπωλούσε σε δύο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Μία Γεωργιανή μέλος της σπείρα δούλευε και ως καθαρίστρια και έμενε στο σπίτι ενός πολύ γνωστού γλύπτη και καθηγητή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν, ανιψιό επίσης πολύ γνωστής μουσικοσυνθέτριας και όταν εντόπισαν εκείνη στο σπίτι του καθηγητή εντόπισαν ταυτόχρονα και πλήθος αρχαίων αντικειμένων που κατείχε παράνομα ο καθηγητής σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είναι συλλέκτης και είχε αμελήσει να τα δηλώσει… Σε σχέση με την σπείρα τον πορτοφολάδων και την δράση δεν έχει καμία γνώση και εμπλοκή.

Διοικητής Ασφάλειας Αττικής: «Είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουμε χειριστεί διαχρονικά»

«Εδώ και τρεις ημέρες που εξαρθρώθηκε η σπείρα αυτή δεν έχει υπάρξει στην Αττική ούτε μια καταγγελία κλοπής πορτοφολιού και αυτό είναι ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος αλλά και του οφέλους από την εξάρθρωση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης για την υπόθεση αυτή. Αλλά και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι αποτελεί μία τεράστια επιτυχία της Αστυνομίας ειδικά για την Αθήνα που δέχεται έναν τεράστιο όγκο τουριστών όλες τις ημέρες και τους μήνες το χρόνου, στους οποίους κυρίως επικεντρωνόταν η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης αυτής σήμερα στην Ασφάλεια Αττικής ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης ανέφερε:

«Την υπόθεση χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των οικείων Τμημάτων Ασφάλειας οργάνωσε και πραγματοποίησε το περασμένο Σαββάτο 16 Σεπτεμβρίου 2017 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Πειραιά.

Ο απολογισμός της επιχείρησης είναι ενδεικτικός του μεγέθους του εγκληματικού δικτύου που εξαρθρώσαμε, καθώς περιλαμβάνει 31 συλλήψεις μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά (στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας) και 27 έρευνες σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Επιπλέον, από τη διερεύνηση της υπόθεσης, καταφέραμε να εξιχνιάσουμε 764 κλοπές πορτοφολιών, κατασχέσαμε 498 κλεμμένα πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των 9.500 ευρώ, ενώ ταυτοποιήσαμε και αναζητούμε άλλα 18 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος: «Με μέθοδο σκυταλοδρομίας στα βαγόνια αφαιρούσαν τα πορτοφόλια από τα θύματα»

Για την ίδια υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Όπως προέκυψε από τη προανάκριση, τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη. Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους».

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων τυγχάνουν σεσημασμένοι από 10ετίας και πλέον, και έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη μεμονωμένα, για τα ίδια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν χθες (17-08-2017) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης».

 

Ένοχοι και Αθώοι
 
 
 

Στην ίδια κατηγορία

 
 
 
 

Δείτε επίσης...

 
 
 
 
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια