10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Ιουνίου. Τζόνι Ντεμπ, Ντίκενς, Νέρωνας και Διπλαράκου

10 γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 9 Ιουνίου. Τζόνι Ντεμπ, Ντίκενς, Νέρωνας και Διπλαράκου

9 Ιουνίου 68 μ.Χ. Πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας

Στη συλλογική μνήμη είναι γνωστός ως ο αυτοκράτορας που έκαψε τη Ρώμη. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μύθο και όχι ιστορικό γεγονός.

Το βράδυ της 18ης Ιουλίου του 64 μ.Χ., η Ρώμη τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά έκαιγε πέντε μέρες καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Οι ιστορικοί Σουητώνιος και Δίων Κάσσιος έγραψαν ότι ενώ η πυρκαγιά μαινόταν, ο Αυτοκράτορας Νέρωνας έπαιζε στη λύρα του έναν ύμνο για την πτώση της Τροίας.  Σύμφωνα με τον ιστορικό Τάκιτο όμως, που θεωρείται πιο έγκυρος, ο Νέρωνας δεν βρισκόταν καν στην Ρώμη, όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά. Παραθέριζε στα θερινά του ανάκτορα, 56 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Όταν ενημερώθηκε, έσπευσε να επιστρέψει στη Ρώμη και ηγήθηκε της προσπάθειας πυρόσβεσης.

Μάλιστα, φιλοξένησε πολλούς απ’ τους πυρόπληκτους στα ανάκτορα και τους κήπους του.

9 Ιουνίου 1870. Πέθανε ο Κάρολος Ντίκενς

Συγγραφέας του “Όλιβερ Τουίστ”, της “Χριστουγεννιάτικης ιστορίας”, του “Ντέιβιντ Κόπερφιλντ”.

Τα έργα του πρωτοεμφανίστηκαν το 1833 σε εφημερίδες της Αγγλίας. Αρχικά, υπέγραφε με το ψευδώνυμο “Μποζ”.

Είχε μανία με την καθαριότητα και την τάξη. Κάθε πρωί έπαιρνε έναν καθρέφτη και χτένιζε τα μαλλιά του πάνω από 100 φορές.

Στη συνέχεια, πήγαινε στα δωμάτια των παιδιών του και επιθεωρούσε αν ήταν καθαρά. Σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν ήταν στρωμένο σωστά ή κάποιο παιχνίδι δεν ήταν στη θέση του, τους άφηνε σημείωμα με οδηγίες!

Πάντα στα ταξίδια του, περνούσε ώρες με το να τοποθετεί “σωστά” τα έπιπλα σε δωμάτια ξενοδοχείου στα οποία διανυκτέρευσε.

Οποιοδήποτε αντικείμενο το άγγιζε 3 φορές, για να του φέρει τύχη, ενώ ανεξάρτητα πού κοιμόταν, φρόντιζε πάντα το κεφάλι του να “κοιτά” τον βορρά, καθώς έτσι πίστευε ότι θα βελτιωνόταν η συγγραφική του ικανότητα.

Επιστήμονες εικάζουν ότι μάλλον έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Μέχρι τον θάνατό του, ο Ντίκενς μέσα από τα βιβλία του κατάφερε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς όλων των εποχών, γνωστοποιώντας ενοχλητικές αλήθειες της Βικτωριανής Αγγλίας και το πρόβλημα του βρετανικού κοινωνικού και ταξικού συστήματος.

9 Ιουνίου 1898. Η Αγγλία “νοίκιασε” το Χονγκ Κονγκ

Η Μεγάλη Βρετανία μίσθωσε από την Κίνα για 99 χρόνια το έδαφος στα βόρεια της χερσονήσου Καουλούν καθώς και το νησί Λαντάου. Το Χονγκ Κονγκ δηλώθηκε ως ελεύθερο λιμάνι για να διευκολύνει τα συμφέροντα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Όταν η 99ετής μίσθωση έφτανε προς το τέλος της, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να συζητά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα. Τελικά, η παράδοση έγινε πράξη το 1997. Η μεταβίβαση της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουλίου 1997. Ο Ντονγκ Τσιανχουά ήταν ο πρώτος διοικητής της πλέον κινεζικής περιοχής.

9 Ιουνίου 1930. Συνωστισμός στην Ερμού για την υποδοχή της Αλίκης Διπλαράκου

Ο συνωστισμός στην οδό Ερμού της Αθήνας προκάλεσε διακοπή της συγκοινωνίας. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να θαυμάσει την 18χρονη Ελληνίδα Μις Ευρώπη Αλίκη Διπλαράκου. Η Μανιάτισσα καλλονή ήταν η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη».

Ήταν μια εποχή που τα καλλιστεία έχαιραν εκτίμησης και οι διακρίσεις αντιμετωπίζονταν σαν εθνικές νίκες.

Ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε γνωρίσει τη νεαρή καλλονή στις Σπέτσες δήλωσε: «Η ανακήρυξις αύτη αποτελεί αναμφισβητήτως μιας ελληνική δόξαν, δια την οποίαν εκφράζω τη χαρά μου».

Ένας Γάλλος γλύπτης τη χαρακτήρισε καινούρια Αφροδίτη της Μήλου και ο παρισινός Τύπος «ανάσταση της ελληνικής ομορφιάς».

Αλίκη Διπλαράκου

Η Αλίκη Διπλαράκου πέθανε το 2002, σε ηλικία 90 ετών.

9 Ιουνίου 1931. Ο νόμος 5060

Η Κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου πέτυχε την ψήφιση του περί Τύπου Νόμου 5060.

Επισήμως στόχευε στον περιορισμό της σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας κατά του πολιτικού κόσμου. Ο Τύπος την περίοδο του εθνικού διχασμού ξεπερνούσε κάθε όριο συνήθως με ευθύνη των εκδοτών, που ήταν φανατισμένοι με την παράταξή τους. Ωστόσο, στο μέλλον οι αυστηρές διατάξεις που εισήγαγε, χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές διώξεις και περιορισμό της ελευθεροτυπίας.

«Η Πολιτική Προοδευτική Ένωσις δηλοί ότι αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την ανάγκην της νομοθετικής επεμβάσεως διά τον περιορισμόν ακολασίας του Τύπου, κατά της τιμής, και της ιδιωτικής εν γένει ζωής των πολιτών.(…)Τα εξαιρετικώς αυστηρά μέτρα του νομοσχεδίου και μετά τας επενεχθείσας τροποποιήσεις, φοβούμεθα ότι θα πνίξουν την φωνήν του ευσυνειδήτως εκπληρούντος την αποστολήν του Τύπου, ενώ δεν είνε βέβαιον ότι θα ανακόψουν τους αχαλινώτους δημοσιογράφους.»

9 Ιουνίου 1934. Το ντεμπούτο του Ντόναλντ Ντακ

Η διασημότερη πάπια της Ντίσνεϊ σχεδιάστηκε από το δίδυμο των Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ. Ζει στη Λιμνούπολη με τα τρία του ανίψια, τους Χιούι, Λιούι, Ντιούι, των οποίων έχει την κηδεμονία. Στην ίδια πόλη κατοικούν και ο Σκρουτζ, ο γκαφατζής ξάδερφος Φέθρυ, ο τυχερός Γκαστόνε και ο μεγάλος του έρωτας, η Νταίζι Ντακ.

Ο Ντόναλντ έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στις 9 Ιουνίου του 1934 στην ταινία «The Wise Little Hen» (Η μικρή σοφή πουλάδα). Μέχρι το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας. Μετά το θάνατο του Νας, to 1985, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνι Ανσέλμο.

1963

Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ καταγγέλλει την πολιτική του Τζον Κένεντι για τα ατομικά δικαιώματα.

9 Ιουνίου 1963. Γεννήθηκε ο Τζόνι Ντεπ

Η καριέρα του απογειώθηκε στα 24 του χρόνια, όταν υποδύθηκε τον αστυνομικό Τομ Χάνσον στη σειρά «21 Jump Street».

Μέχρι τότε ελάχιστοι τον είχαν παρατηρήσει στην ταινία «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες», που ήταν και η πρώτη του.

Ωστόσο, ο Τζόνι Ντεπ δεν ήθελε να πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτική σειρά. Του είχαν γίνει προτάσεις αλλά τις είχε απορρίψει.

Με τους παραγωγούς του «21 Jump Street» συμφώνησε τη δεύτερη φορά που του το πρότειναν.

Υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο, θεωρώντας ότι η σειρά δεν θα διαρκούσε περισσότερο από μία σεζόν.

Κίνητρο ήταν τα χρήματα αλλά και το ότι θα πρωταγωνιστούσε δίπλα στον μεγάλο ηθοποιό Φρέντερικ Φόρεστ. Ο Φόρεστ τελικά έπαιξε μόνο σε έξι επεισόδια.

Με τον καιρό ο Ντεπ άρχισε να απογοητεύεται. Πολλές φορές μάλιστα για να διασκεδάσει, άλλαζε τις ατάκες του ρόλου του.

Όταν ξεκίνησε η τρίτη σεζόν ο ηθοποιός δέχθηκε προτάσεις για ταινίες, αλλά δεν μπορούσε να φύγει. Τελικά, με τη βοήθεια των δικηγόρων του αποδεσμεύτηκε από το συμβόλαιο και αποχώρησε μετά την τέταρτη σεζόν.

Η συνέχεια της καριέρας του είναι γνωστή…

9 Ιουνίου 1979. Το πρώτο κύπελλο του Πανιωνίου

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης είχε ήδη κάνει τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας τον Άρη στον προημιτελικό και τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό. Στον τελικό ο Πανιώνιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια της χρονιάς εκείνης, ΑΕΚ. Ήταν η ΑΕΚ του Μαύρου, του Μπάγεβιτς και του Δομάζου. Με γκολ του Τάσου στο 3ο λεπτό, όλα έδειχναν ότι η Ένωση ήταν το φαβορί.

Ωστόσο, οι «Πάνθηρες» έκαναν την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. Με γκολ του Αναστόπουλου, του Λίμα και του Παθιακάκη, το σκορ διαμορφώθηκε σε 3-1 και ο Πανιώνιος κατέκτησε τον πρώτο μεγάλο τίτλο στην ιστορία του.

9 Ιουνίου 2006. Ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

Διεξήχθη στην Γερμανία. Για πρώτη φορά η εθνική που είχε κατακτήσει το τρόπαιο στην προηγούμενη διοργάνωση Μουντιάλ (Βραζιλία) έπρεπε να περάσει από προκριματικά για να εξασφαλίσει την είσοδό της στην τελική φάση.

Στα προκριματικά συμμετείχαν 198 εθνικές ομάδες και προκρίθηκαν 31, που μαζί με τη διοργανώτρια Γερμανία αποτέλεσαν τις 32 ομάδες της τελικής φάσης. Στον τελικό έφτασαν η Ιταλία και η Γαλλία. Το ματς έληξε ισόπαλο στην κανονική διάρκεια και στα πέναλτι νίκησε 5-4 η Ιταλία.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu