Αυτό είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας. Αθηναίοι, Βοιωτείς και Μεγαρείς το διεκδίκησαν για την στρατηγική του θέση. Δείτε από ψηλά τους πύργους και τα πανίσχυρα τείχη (βίντεο drone)

Αυτό είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας. Αθηναίοι, Βοιωτείς και Μεγαρείς το διεκδίκησαν για την στρατηγική του θέση. Δείτε από ψηλά τους πύργους και τα πανίσχυρα τείχη (βίντεο drone)
Τα Αιγόσθενα πήραν το όνομά τους από την Πελασγική λέξη “αίγ”, δηλαδή μεγάλα κύματα και από την αρχαία ελληνική λέξη “σθένος”.

Αποτελούσαν την «κώμη των Μεγάρων» και ήταν χτισμένα στις ρίζες του Κιθαιρώνα στο σημερινό Πόρτο Γερμενό. Η αρχαία πόλη κατοικήθηκε από τα γεωμετρικά χρόνια μέχρι την πρώιμη βυζαντινή εποχή.

Τα Αιγόσθενα χτίστηκαν στις ρίζες του Κιθαιρώνα, στο σημερινό Πόρτο Γερμενό.

Αθηναίοι, Βοιωτείς και Μεγαρείς διεκδίκησαν τα Αιγόσθενα, για την εξαιρετική στρατηγική τους θέση.

Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή δηλώνουν ότι τα παραθαλάσσια μέρη καθώς επίσης και η ενδοχώρα είχαν κατοικηθεί από το 8ο αιώνα π.Χ.

Μέσα του 7ου αιώνα, ανήκαν στη Μεγαρίδα, ένα σπουδαίο λιμάνι της αρχαιότητας, όπου προφύλασσαν τους δρόμους προς Αθήνα και Μέγαρα, αλλά και προς την Πελοπόννησο. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή.

Το φρούριο, που αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας χτίστηκε μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ.

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες το τοποθετούν γύρω στο 343 π.Χ, όπου οι Αθηναίοι μαζί με τους Μεγαρείς έχτισαν το επιβλητικό κάστρο για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη Θηβαϊκή δύναμη. Έτσι η Αθηναϊκή φρουρά εγκαταστάθηκε στο οχυρό. Τα Αιγόσθενα υπήρξαν επίσης μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα ανήκε και στο Κοινό των Βοιωτών.

Η παραμεθόρια θέση της πόλης των Αιγοσθένων έγινε αντικείμενο διεκδίκησης τόσο από τους Αθηναίους και τους Μεγαρείς, όσο και από τους Βοιωτείς

Κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφτηκε το σημαντικό φρούριο. Ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια προτομή του φιλέλληνα Ρωμαίου, ο οποίος αναφερόταν ως οικιστής της πόλης.  Η κατασκευή αρκετών εκκλησιών υποδηλώνει τη δεύτερη πολιτιστική άνθηση που γνώρισε η πόλη των Αιγοσθένων κατά τη βυζαντινή περίοδο.

Kατά τη βυζαντινή περίοδο, τα Αιγόσθενα γνώρισαν μια δεύτερη πολιτιστική άνθιση

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγοσθένων

Στην κορυφή του λόφου που βρίσκονται τα Αιγόσθενα κυριαρχεί  η Ακρόπολη της πόλης, η οποία οχυρώθηκε από πετρόχτιστο τείχος, ενισχυμένο με πύργους.

Διατηρούνται δεκαέξι από τους πύργους  με τον πιο επιβλητικό εκείνον που βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της ακρόπολης, ύψους είκοσι περίπου μέτρων.

Στη νοτιοανατολική γωνία της ακρόπολης κυριαρχεί πύργος ύψους 20 μέτρων

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis . Διαθέτει το επίσημο σέρβις της DJI και τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic.

Ξεχωρίζουν επίσης τα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής πεντάκλιτης βασιλικής, όπως και το εκκλησάκι και τα ερειπωμένα κελιά μοναστηριού μεσαιωνικών χρόνων.

Η πεντάκλιτη βασιλική χρονολογείται περί τον 5ο αιώνα και διακρίνεται για το ψηφιδωτό της δάπεδο.

Έχουν πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές εργασίες για την αναστήλωση της ανατολικής πλευράς του τείχους ενώ ο βορειοανατολικός πύργος είναι αυτός που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά.

Ο μάντης Μελάμποδας έδρασε στην περιοχή των Αιγόσθενων και το ιερό του εικάζεται ότι είναι θαμμένο κάτω από την  ακρόπολη, μέσα από την οχύρωση της πόλης.

Παρακολουθείστε την εντυπωσιακή πτήση του συνεργάτη μας Up  Drones στο Πόρτο Γερμενό:

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ο χιονισμένος Ψηλορείτης από ψηλά. Εντυπωσιακές εικόνες από το ιερό βουνό των Μινωιτών, όπου η Ρέα έκρυψε τον Δία από τον Κρόνο και εκεί ζούσαν διαχρονικά όλοι οι αντάρτες της Κρήτης (βίντεο drone)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu