Τέσσερα μέλη πληρώματος του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου «ELKA Aristotle», ανάμεσά τους και ένας 20χρονος Ελληνας δόκιμος μηχανής, απήχθησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από πειρατές στα ανοιχτά του Τόγκο, στη Δυτική Αφρική.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο τις τελευταίες ημέρες περίπου εννέα ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τόγκο, Λομέ. Στις δύο τα ξημερώματα της Δευτέρας, τουλάχιστον τρεις ένοπλοι πειρατές κατόρθωσαν να πατήσουν στο κατάστρωμα και να φύγουν παίρνοντας ως ομήρους τέσσερα άτομα από το 24μελές πλήρωμα. Εκτός από τον Ελληνα ναυτικό απήχθησαν ο υποπλοίαρχος, ο ηλεκτρολόγος και ένας ναυτόπαις του δεξαμενόπλοιου. Δύο από τους ομήρους κατάγονται από τις Φιλιππίνες και ένας από τη Γεωργία.

Μιλώντας ο πατέρας του 20χρονου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε πώς γίνεται να εισέβαλαν οι πειρατές και να άρπαξαν τον γιο του, ενώ στο πλοίο υπήρχαν φύλακες. «Πώς μπήκαν μέσα τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, και χτύπησαν λέει τους πρώτους και πήραν τα παιδιά. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό» δήλωσε, χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Μα έχει φύλακες μέσα. Πώς μπήκαν μέσα δύο η ώρα τη νύχτα και πήραν τα παιδιά. Δωμάτιο σε δωμάτιο».

Πέραν του 20χρονου Έλληνα, στα χέρια των πειρατών βρίσκονται ακόμη τρεις ναυτικοί, δύο Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός.

Σε ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αφού επιβεβαιώνει την επίθεση που δέχθηκε το δεξαμενόπλοιο, περιορίζεται να σημειώσερι ότι « η ασφάλεια του πληρώματός μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους». Το τάνκερ Elka Aristotle ανήκει στην εταιρεία European Product Carriers υπό την ομπρέλα της European Navigation. Η European Product Carriers έχει στόλο 19 δεξαμενοπλοίων (έξι εκ των οποίων είναι υπό ελληνική σημαία) και ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, που είναι και μεγαλομέτοχος με 63,8% στην ΕΛΙΝΟΪΛ, εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, δεύτερη μεγαλύτερη σε τζίρο, στην Ελλάδα.

Το 2018 και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας σημειώθηκαν 41 απαγωγές ναυτικών. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι. Στα νερά στον Κόλπο της Γουινέας, και ιδιαίτερα στην περιοχή που εκβάλει ο Νίγηρας, οι συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με αποτέλεσμα το εμπόριο στη δυτική Αφρική να πλήττεται και παράλληλα η λειτουργία των λιμανιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here