Το άνοιγμα της Ακρόπολης το πρωί της Δευτέρας, μετά από δύο μήνες υποχρεωτικού lockdown, κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Λίγες μέρες νωρίτερα, όσο το μνημείο ήταν ακόμη κλειστό, οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από μακριά φωτισμένο από την τελευταία υπερπανσέληνο του έτους.

Με την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων συνέπεσε το άνοιγμα της Ακρόπολης και των συνολικά περισσότερων από 200 αρχαιολογικών χώρων που άνοιξαν – με μέτρα ασφαλείας – τις πύλες τους για τους επισκέπτες μετά από δύο μήνες lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν ειδική αναφορά στο άνοιγμα της Ακρόπολης τοποθετώντας την εξέλιξη αυτή δίπλα στο άνοιγμα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ως δύο πολιτιστικά μνημεία η επανέναρξη λειτουργίας των οποίων συμβολίζει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο ABC είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, όσο η καραντίνα ίσχυε ακόμα, οι Αθηναίοι έγιναν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού φαινομένου. Στις 7 Μαΐου σημειώθηκε η τελευταία υπερπανσέληνος για το 2020. Το γεγονός της υπερπανσελήνου σημαίνει ότι το φεγγάρι φαίνεται πιο φωτεινό και μεγάλο από το συνηθισμένο, αφού η Σελήνη πλησιάζει τη Γη σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων.

Δείτε ένα βίντεο – timelapse με την εντυπωσιακή υπερπανσέληνο να φωτίζει την Ακρόπολη τις ημέρες της καραντίνας. Την κατέγραψε  ο διευθυντής φωτογραφίας της Μηχανής του Χρόνου Θοδωρής Μανουσάκης:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here