Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2019
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμαζόνιος: 700 φωτιές καίνε τον πνεύμονα του πλανήτη. Οι Ινδιάνοι κατηγορούν τον πρόεδρο της Βραζιλίας κι αυτός κατηγορεί …τον καιρό και στέλνει στρατό!

Η ανεξέλεγκτη καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο ανάγκασε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, να αποφασίσει την αποστολή ομοσπονδιακών στρατευμάτων με ειδικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

Περίπου 700 νέες πυρκαγιές κατεγράφησαν μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

Ο κ. Μπολσονάρου επέρριψε την ευθύνη για την αλματώδη αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες, ενώ στάθηκε στις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει διεθνώς το θέμα, με αφορμή και τις επικρίσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε βάρος του, για τη διαχείριση της κρίσης.

Σε ένα σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», τόνισε ο αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας.

Το νέφος από τα καμένα δάση έχει καλύψει πολλές πόλεις στη Βραζιλία

Βέλη από τους Ινδιάνους στον Μπολσονάρου

Ο Ινδιάνος αρχηγός ρίχνει την ευθύνη για τη φωτιά που κατακαίει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στον Ζαΐχ Μπολσονάρου, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βάζει του αγρότες να καίνε τα δάση».

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο ο Ραόνι Μετουκτίρε, διάσημος ινδιάνος αρχηγός και μαχητικός υπερασπιστής του δάσους του Αμαζονίου.

«Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει», συνέχισε ο γηραιός ινδιάνος αρχηγός κατηγορώντας τον Μπολσονάρου ότι προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτομίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

«Αυτός είναι που παρακινεί αυτούς τους ανθρώπους, όπως τους αγρότες, οι οποίοι τον ακούν, νομίζουν ότι έχουν όλα τα δικαιώματα και αρχίζουν να καίνε τα δάση», επισήμανε ο 89χρονος Ραόνι που αγωνίζεται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Ζητώντας εξωτερική βοήθεια τόνισε πως: «θέλω να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για την κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να καίγεται έτσι», δήλωσε ο Ραόνι, λέγοντας ότι «δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σε συνομιλία με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του.

reader

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here