Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν αυξημένα κρούσματα στην επικράτεια και συγκεκριμένα στο λεκανοπέδιο Αττικής για σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου. Σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, το σενάριο για άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθεί ενώ πιθανολογείται η παράταση του υφιστάμενου lockdown για μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  τα κρούσματα σήμερα αναμένεται να είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες ξεπερνώντας ίσως κατά πολύ και τα 1.000. Ταυτόχρονα, την ανησυχία εντείνει και το γεγονός πως τα 880 κρούσματα της Δευτέρας προέκυψαν από σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ από αυτόν που διενεργείται συνήθως.

Νοσοκομεία

Περισσότεροι από 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλίνες Covid-19. Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.

Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.) στο ΕΣΥ νοσηλεύονταν xtew 646 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 346 ήταν διασωληνωμένοι. Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100. Στις 5 Φεβρουαρίου, και πριν ανακοινωθεί το σκληρό lockdown για την Αττική, στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 246 ασθενείς. Χθες καταγράφηκε υψηλός αριθμός εσαγωγών, «σπάζοντας» το αρνητικό υψηλό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης, οπότε είχαν γίνει 277 εισαγωγές πανελλαδικά με τις 171 στην Αττική. Εισήχθησαν 299 ασθενείς εκ των οποίων οι 179 σε νοσοκομεία της Αττικής – Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο και Αττικόν δέχθηκαν τους περισσότερους ασθενείς.

Aνοιγμα της αγοράς

Με αυτά τα δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο χρονολογεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανονισμούς στις 8 Μαρτίου. Φαίνεται πως η σταδιακή επαναφορά της λιανεμπορικής δραστηριότητας θα προηγηθεί των σχολείων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε  χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου «θα προηγηθεί κάθε άλλου ανοίγματος». Ο ίδιος ζήτησε να γίνει σχεδιασμός του ανοίγματος της αγοράς κατά τρόπο που θα «μας φτάσει μέχρι το Πάσχα», ενώ σχολιάζοντας το σενάριο για νέο SMS για το λιανεμπόριο, είπε πως πρόκειται για μία πρόταση που έχει καταθέσει από καιρό ο Εμπορικός Σύλλογος.

Λέγεται πως έχει «παραγγελθεί» προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρεθεί τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι καταναλωτές να βγαίνουν για τα ψώνια τους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του SMS στο 13033.

Μία από τις λύσεις που εξετάζεται, η οποία προς το παρόν θεωρείται και η πιο πιθανή, είναι η δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για SMS η οποία θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει και χρονικό περιορισμό στις 3 ώρες. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε κάτι τέτοιο είχε προταθεί και τα Χριστούγεννα αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο συγκεκριμένος 5ψήφιος αριθμός, εάν τεθεί σε εφαρμογή, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: «Φάτε τον Γιαμαμότο!» Η επιχείρηση εξόντωσης του Ιάπωνα ναυάρχου μετά το χτύπημα στο Περλ Χάρμπορ. Η δραματική αεροπορική ενέδρα στα νησιά του Σολομώντα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here