Η απόκρημνη, δύσβατη αλλά συγχρόνως πανέμορφη παραλία Βαθύ, βρίσκεται στη Σάρτη ανάμεσα στο λιμανάκι και το Πλατανίτσι.

Η Σάρτη της Χαλκιδικής, αποτελεί προσφυγικό χωριό. Πιθανότατα στη θέση της βρισκόταν η αρχαία ομώνυμη πόλη, μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος ως μέρος από όπου πέρασε ο Ξέρξης. Δεν είναι γνωστό πότε και γιατί καταστράφηκε.

Το 14ο αιώνα αναφέρεται ως αρσενικό (ο Σάρτης) και ήταν κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου, με το ναό να οικοδομείται το 1867.

Κάτοικοι από το μικρό νησί Αφησιά στην Θάλασσα του Μαρμαρά, εγκαταστάθηκαν στο χωριό έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Διαβάστε επίσης: Η αθέατη παραλία στο Σούνιο με τα 99 σκαλοπάτια που θυμίζει νησί του Αιγαίου (drone) …

Η αρχική του ονομασία ήταν Νέα Αφησιά. Μερικά από τα σπιτάκια των προσφύγων, που έκτισαν όταν πρωτοήρθαν στο χωριό, σώζονται μέχρι σήμερα.

Η επίσκεψη στο χώρο όπου έγιναν και οι λήψεις βίντεο, έγινε νωρίς το πρωί στις 05.40 αρχές Ιούλη λίγο πριν ξεκινήσει η ανατολή πίσω από το Άγιο Όρος. Η ώρα, η στιγμή, οι φυσικοί ήχοι οι μυρωδιές, το τοπίο, δημιουργούν μια αίσθηση ανεπανάληπτη.

Παρακολουθήστε την πτήση drone του Sal George, από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube, την ώρα που ο ήλιος ανέτειλε στην Σάρτη:

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Άγνωστη Ελλάδα. Μονή, ο κρυφός παράδεισος της Αίγινας που κατοικείται μόνο από ελάφια, παγόνια και αγριοκάτσικα. Το εγκαταλελειμμένο παρατηρητήριο των Γερμανών (drone) …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here