Πρώτη ύλη για την κατασκευή ιστίων αποτελούσε το λινάρι, το οποίο ήδη από το 2.000 π.Χ. είχε αντικαταστήσει σε όλη τη Μεσόγειο τον πάπυρο ή το δέρμα, κυρίως στα αιγυπτιακά πλοία και ακολούθως στα ελληνικά.

Το ιστίο δεν ήταν ένα μονοκόμματο ύφασμα αλλά κομμάτια λινού υφάσματος τα οποία ο κατασκευαστής ιστίων, ο ἱστιορράφος (ἱστίον + ράπτω), τα έραβε προκειμένου να σχηματίζει ένα μεγάλο τετράγωνο πανί. Για καλύτερη αντοχή αλλά και για προστασία από τους κεραυνούς, πρόσθετε στις γωνίες κομμάτια δέρματος από φώκια ή ύαινα.

Όπως εξηγεί στο βιβλίο «Τριήρης Τακτική και Επιχειρησιακό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα» η ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, στον μεγάλο ιστό, στηριζόταν το μεγάλο και τετράγωνο ιστίο, το οποίο χρησιμοποιείτο μόνο κατά τη ναυσιπλοΐα.

Σε περιπτώσεις ναυμαχιών και εφ’ όσον υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος και η προπαρασκευή, τα μεγάλα ιστία φυλάσσονταν στην ξηρά, συνήθως σε κάποια σκευοθήκη. Στο δεύτερο ιστό, προσαρμοζόταν ένα μικρότερο τετράγωνο ιστίο το οποίο χρησίμευε ενίοτε ως βοηθητικό κινητήριο μέσο σε ελιγμούς και κινήσεις πριν και μετά την ναυμαχία.
Η ιστιοφορία ήταν κατάλληλη με τον άνεμο να πνέει από την πρύμνη. Το αρχαίο επίθετο οὔρος ή οὔριος είχε ακριβώς την παραπάνω σημασία.

Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς), το «Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας» (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Το πρόγραμμα της εσπερίδας Περισσότερες πληροφορίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ)

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η τέχνη της κατασκευής του ιστίου, η χρήση του στην αρχαία Ελλάδα και για ποιο λόγο δεν έχουμε σήμερα ευρήματα ιστίου από αρχαίο πολεμικό πλοίο. Στη συνέχεια οι ομιλητές θα αναφερθούν στην ιστορία του ιστίου από το 1700 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας λεπτομέρειες για την τέχνη της κατασκευής, τα εργαλεία και τα προβλήματα που προέκυπταν.

Το κοινό θα δει από κοντά πώς σχεδιάζεται και κατασκευάζεται ένα ιστίο στο σύγχρονο εργαστήριο του ιστιοράφου. Στον χώρο θα υπάρχει μια μικρή έκθεση από παραδοσιακά εργαλεία για την κατασκευή ιστίου καθώς και δείγματα πανιών.

Την αρχική φωτογραφία μας την παραχώρησε η συγγραφέας, ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας, Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Δείτε πώς μετέφεραν οι αρχαίοι τις τριήρεις στην ξηρά, όταν δεν υπήρχε ο Ισθμός. Πλήρωναν διόδια ακόμη και τα πλοία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here