Άνδρας από την Καλιφόρνια πέρασε 39 χρόνια στη φυλακή αφού καταδικάστηκε εσφαλμένα για τη δολοφονία της φίλης του και του 4χρονου γιου της. Με τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν, απελευθερώθηκε το 2017 ενώ o διακανονισμός που έγινε στην πόλη του, τον αποζημιώνει με 21 εκατομμύρια.

Ο Κόλει Κρεγκ καταδικάστηκε το 1978 για τη δολοφονία της τότε 24χρονης Ρόντα Γουιτς και του τετράχρονου γιου της. Ο ύποπτος είχε ένα άλλοθι για το χρόνο των δολοφονιών, όμως οι ερευνητές αργότερα κατέρριψαν τη μαρτυρία από έναν μάρτυρα που τον τοποθέτησε στη σκηνή του εγκλήματος.

Ο Κρεγκ Κόλει απελευθερώθηκε το 2017, αφού του απονεμήθηκε χάρη τότε από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν, ο οποίος είπε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία (DNA) και η επανεξέταση της υπόθεσης απέδειξαν την αθωότητά του.
Οι εγκληματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι το DNA του Κόλει δεν υπήρχε τελικά στο κλινοσκεπάσμα του θύματος, στο οποίο βρέθηκε DNA από έναν άγνωστο άντρα. Για την εσφαλμένη καταδίκη, ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης και ο εισαγγελέας της περιοχής ζήτησαν από τον καταδικασθέντα να τους συγχωρήσει.

Με το διακανονισμό που έγινε η πόλη της κοιλάδας Σίμι, στην Καλιφόρνια θα πληρώσει για την αποζημίωση περίπου 4,9 εκατομμύρια δολάρια και τα υπόλοιπα αναμένεται να καταβληθούν από ασφαλιστικές και άλλες πηγές. Το κράτος πέρυσι ενέκρινε ξεχωριστή πληρωμή ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Κόλει, ο οποίος είναι σήμερα 71 ετών. Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι η συμφωνία θα μετριάσει τις μακρές, δαπανηρές και περιττές νομικές διαδικασίες, αναφέρουν σε ρεπορτάζ που δημοσιεύουν για την συγκεκριμένη υπόθεση οι Los Angeles Times.

21 εκατομμύρια δολάρια μετά από 40 χρόνια στη φυλακή για διπλό φόνο που δεν

Ο Ρον Κέι, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Κόλει, δήλωσε ότι ο διακανονισμός προσφέρει κάποια δικαίωση για τον πελάτη του, αν και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να τον αποζημιώσει για τη ζωή του, που χάθηκε ενώ ήταν φυλακισμένος.

«Τώρα μπορεί να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του, ελπίζοντας ότι θα είναι πολύ καλά στο μέλλον, με την ασφάλεια που του αξίζει”, δήλωσε ο δικηγόρος. Η αστυνομία της πόλης δεν έχει κάνει καμία άλλη σύλληψη για τους δύο φόνους.

Οι γονείς του Κόλει πέθαναν ενώ ήταν στη φυλακή, αφού έβαλαν σε υποθήκη το σπίτι τους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς των δικηγόρων του γιου τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here