Αρχίζει σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην αμερικανική Γερουσία.

Κατηγορείται για «υποκίνηση σε ανταρία», για τον ρόλο του, δηλαδή, στην εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει ούτε να στείλει απολογητικό υπόμνημα.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε τη δίκη του «πολιτικό θέατρο» και «αισχρή πολιτική πράξη», αναμένεται να στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Πρόκειται για επιχείρημα που υποστηρίζουν σχεδόν σύσσωμοι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ακόμα και εκείνοι που διαχωρίστηκαν από την στάση του Τραμπ την περίοδο των εκλογών.

Ενδεικτικά, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επανειλημμένη άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου καθώς και η φλογερή ρητορική που χρησιμοποίησε στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές της στις 6 Ιανουαρίου, ενθάρρυναν τις ταραχές.

Διαβάστε ακόμα: Μύθος ή αλήθεια; Οι μαζικές αυτοκτονίες τραπεζιτών στο Κραχ του 1929. Ο άγνωστος ρόλος του Τσόρτσιλ και τα αστεία για «όσους δεν έβρισκαν δωμάτιο για να πηδήξουν»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here