Κτηνοτρόφοι ταράνδων σε μια περιοχή κοντά σε ρωσικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής βρήκαν ένα άψογα διατηρημένο σώμα αρκούδας της εποχής των παγετώνων, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές τη Δευτέρα.

Ειδικότερα η αρκούδα ανακαλύφθηκε με τα δόντια της – ακόμη και η μύτη της ήταν ανέπαφη. Τις προηγούμενες μέρες οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει μόνο οστά αρκούδων, που υπολογίζεται ότι εξαφανίστηκαν πριν από 15.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ, το κορυφαίο κέντρο έρευνας για μαμούθ και άλλα προϊστορικά είδη, χαιρέτισαν το εύρημα ως πρωτοποριακό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, και αναδημοσιεύει η εφημερίδα Guardian, η ερευνητής Λένα Γκριγκόριεβα τόνισε ότι αυτή ήταν η πρώτη ανακάλυψη ενός πλήρους σώματος αρκούδας που περιλαμβάνει μάλιστα και μαλακούς ιστούς.

«Είναι πλήρως διατηρημένο, με όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένης και της μύτης του», είπε ο Γκριγκόριεβα. «Αυτό το εύρημα έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρο τον κόσμο».

Μια προκαταρκτική ανάλυση έδειξε ότι η συγκεκριμένη αρκούδα έζησε πριν από 22.000 έως 39.500 χρόνια.

Στο ίδιο σημείο τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές ανακαλύψεις οστών μαμούθ, ρινόκερων, πουλαριών εποχής των παγετώνων, κουταβιών και μικρών λιονταριών.

Πηγή Guardian

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας Guardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here