Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Στην Άγκυρα και την Αττάλεια προηγούνται οι υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης CHP-Καλού Κόμματος μέχρι στιγμής. Πρόκειται για δήμους που ανήκαν στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Συγκεκριμένα, στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 70% % προηγείται υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ο Μανσούρ Γιαβάς με 49,74% έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ-ΜΗΡ Μεχμέτ Οχσάσεκι ο οποίος ακολουθεί με 47,83% % .

Στην Κωνσταντινούπολη με καταμετρημένο 88,1% ο υποψήφιος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με 49,69% έναντι του Εκρέμ Ιμάμογλου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης CHP-Καλό Κόμμα ο οποίος ακολουθεί με 47,76%.

Στην Αττάλεια με καταμετρημένο το 50,29% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με ποσοστό 50,29% έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ που λαμβάνει 46,98. Στην Προύσα με καταμετρημένο το 55% προηγείται το ΑΚΡ με 49,72% έναντι του CHP που λαμβάνει 46,8%.

Στα Άδανα με καταμετρημένο το 41,9% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με 51,57% έναντι του υποψηφίου του ΜΗΡ που λαμβάνει 44,05%.

Στη Σμύρνη με καταμετρημένο το 61% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με 58,14& έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ που λαμβάνει 38%.

Για τις εκλογές στήθηκαν 194.390 κάλπες, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270.

Εξ αυτών θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες ψήφισαν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Προηγείται το κόμμα του Ερντογάν σε εθνικό επίπεδο

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Στην επικράτεια της Τουρκίας με καταμετρημένο το 66,5 % το ΑΚΡ λαμβάνει 46,1%, το CHP 30,3%, το Καλό Κόμμα 6,8%, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 3,7%, το ακροδεξιό ΜΗΡ 6,1%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Ερντογάν: Χάσαμε ορισμένες πόλεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Δεσμεύτηκε δε, ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Φλιβερά επεισόδια

Οι εκλογές όμως βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι σε διάφορα περιστατικά βίας στη χώρα καταγράφηκαν 4 νεκροί και 62 τραυματίες.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.

Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι πατέρας και γιος, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας).

Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

 Οι εκλογικές απαγορεύσεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Βάσει νόμου σήμερα απαγορεύεται η οπλοφορία ακόμη και σε αυτούς που διαθέτουν άδεια αλλά και η πώληση αλκοόλ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι πολύ είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατα τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πηγή: Reader

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here