Τα αυστηρά προσωρινά μέτρα που αποφασίστηκαν στο Νέο Δελχί, ύστερα από σύννεφο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έπνιξε την περιοχή, έδωσαν αφορμή για μια ευρύτερη έρευνα σε σχέση με το πόσο μολυσμένος μπορεί να είναι ο αέρας που αναπνέουμε ανάλογα με την χώρα που ζούμε.

Στο Νέο Δελχί αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκίνητων από τις 4 έως τις 15 Νοεμβρίου. Τα οχήματα θα κινούνται στο εξής με ένα σύστημα «μονών-ζυγών» όπως συμβαίνει λίγο πολύ και στην Αθήνα. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με μετρήσεις της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσίευσε το Reuters, η ποιότητα του αέρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών παθήσεων.

Όπως φαίνεται και στο infographic του Statista που ακολουθεί, στην Ινδία, συνολικά ως χώρα, η ατμόσφαιρα είναι από τις πλέον μολυσμένες παγκοσμίως.

Η Ινδία βρίσκεται στην 8η θέση με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 1,53 χρόνια εξαιτίας και της έκθεσης των κατοίκων σε επικίνδυνα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5) που είναι από τους πλέον επικίνδυνους ρύπους μαζί με το όζον.  Η μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής καταγράφεται στο Μπαγκλαντές (1,87χρόνια).  Στην έρευνα αυτή η μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα ήταν 0,47.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here